Publicitat
Cultura · 23 de Desembre de 2022. 11:33h.

Per entendre el 'sanchismo'

Història de 40 anys del PSOE explicada per Fernando Jáuregui

Per entendre el 'sanchismo'

El periodista Fernando Jáuregui (Santander, 1950) acaba de publicar “La foto del Palace” (Esfera de los Libros, 471 pàgines, 23,90 euros), una història del PSOE des dels inicis de la Transició.

Jáuregui, que va ser corresponsal polític d'El País durant molts anys a més de treballar a altres mitjans, és un testimoni privilegiat i té accés a moltes fonts, inclòs Felipe González.

El periodista, aprofitant la foto mítica de González i Guerra en un balcó del Palace després de la majoria absoluta del 1982, descriu l'evolució del partit des d'abans de la Transició: l'accés al poder, les majories absolutes de Felipe, el declivi, el 'zapaterismo' i després el 'sanchismo'.

El llibre també serveix per entendre l'accés al poder de Pedro Sánchez després dels pitjors mals resultats -85 diputats-, que el van fer fora els barons, la seva reconquesta de la secretaria general via primàries i la moció de censura que finalment el porta a la Moncloa.

“A Pedro Sánchez se l'estima o se l'odia. Sense punts intermedis”, afirma (pàgina 35) i explica. De fet distingeix tres etapes: Pedro I, Pedro II i Pedro III en al·lusió a l'arribada, la defenestració i la reconquesta del poder al partit i després al govern.

L'autor també descriu el nucli dur -que després s'ha anat disgregant-, els suports inicials -inclòs el de Josep Borrell, que després va fer ministre d'Exteriors- i l'enfrontament amb Susana Díaz, a qui li va fallar el temps: quan va poder no va voler./ Una ressenya de Xavier Rius

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 josep miquel, calella, 29/12/2022 - 20:14

Aquest periodista amb els seus aires d´avi asenyat, es un submarino socialista que introduit a cadenes com la COPE i 13Tv, no fà mes que matizar sempre a favor de l´esquerra. Ell i el Carmelo Encinas als mateixos medis, es millor no escoltar-los.

#4 Tabarnés puro, Barcino, 25/12/2022 - 14:24

El Psoez, ese cáncer que ha ido carcomiendo las entrañas de España desde su fundación. Yo ahí lo dejo:
https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=1Ino1Kz-Dz0

#3 Fer, SABADELL, 24/12/2022 - 01:29

Y lo cuenta uno de derechas. Muy elocuente por donde van a ir los tiros.

#2 dededavis, Pamplona, 23/12/2022 - 17:39

A este elemento yo lo hacia muerto y veo que no, que aún está dando sus últimos coletazos.

#1 Marc de Vich, Vich, 23/12/2022 - 16:36

Lo que cada día está más claro, es que está enfermo, algo parecido a la cleptomanía, o a la meté porque era mía, son cosas que se acercan mucho a su carisma, entre obsesiones de grandeza, odio, recuerdos de infancia infeliz, y ser un don nadie, orquestado por su mujer, otra joya de la psicología, ¿en que ambiente propicio se crio el bicho? ¿Al