Publicitat
Cultura · 18 de Juny de 2020. 17:08h.

Pérez Galdós en català

La periodista Anna Grau publica la traducció de 'Gerona' en el centenari de la seva mort

Pérez Galdós en català

Anna Grau, amb el seu llibre

La periodista Anna Grau (Girona, 1967) ha publicat la traducció al català de 'Gerona', de Benito Pérez Galdós, coincidint amb l'any Galdós, que commemora el centenari de la mort de l'escriptor.

L'obra 'Gerona', que narra el setge de les tropes franceses a la ciutat de Girona durant set mesos l'any 1809 en la Guerra d'Independència, és la setena novel·la de la primera sèrie dels Episodios Nacionales de Benito Pérez Galdós.

El pròleg del llibre ha estat escrit per la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Madrid, Andrea Levy, epíleg d'Albert Soler, periodista del Diari de Girona i la portada d'Albert Ventós. La publicació ha estat patrocinada per Societat Civil Catalana i l'edició ha anat a càrrec de Sergi Fidalgo. El resultat de la traducció és una recuperació cuidada i creativa d'aquest episodi de la història gironina.

Andrea Levy destaca en el pròleg del llibre el "paral·lelisme entre el que es narra en aquell episodi i la situació actual". La dirigent popular considera que "nosaltres també ens sentim assetjats per un enemic al qual estem combatent amb la mateixa valentia que aquells gironins de principis del segle XIX. Ells lluitaven contra un invasor francès, l'Exèrcit Imperial. Nosaltres contra un virus ferotge i desconegut al que vencerem". Levy també considera "oportuna" la traducció en "temps de pensament únic i manipulat que tracta d'imposar el procés".

Anna Grau explica que amb "l'inquietant paral·lelisme, no bèl·lic però sí polític entre un i un altre moment històric, vaig tenir la primera pensada, la primera intenció de traduir Gerona al català. Amb dos ovaris".

Grau considera que en l'obra "Galdós retrata un moment de la societat, indistintament catalana o espanyola, on les elits polítiques han fet i fan un paper tirant a deplorable, i és només per una prodigiosa bona fe popular de fons, per una misteriosa homogeneïtat de sentiments i de valors, que el país no només no se'n va a la merda, amb perdó, sinó que és capaç de plantar cara amb èxit a la invasió del general més temut d'Europa".

Anna Grau, gironina, és periodista i escriptora amb més de mitja dotzena de llibres publicats. Va ser delegada del diari Avui a Madrid, corresponsal de l'ABC a Nova York. Va copresentar el programa Libros con Uasabi al segon canal de TVE. Ha col·laborat i col·labora amb destacats mitjans de comunicació catalans i espanyols.

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#8 Ni cap ni peus, Saturn, 06/07/2020 - 16:26

Aquesta no sap ja què fer per tal de cridar l'atenció.

#7 Narcis, Girona, 19/06/2020 - 17:19

Quines ganes de perdre el temps, tant la traductora com els lectors. Una traducció inutil. Em recorda als que traduïen Vargas Llosa i García Márquez al català

#6 General Mariano Álvarez de Castro, defensor y héroe de la ciudad de Gerona... , =E=ESPAÑA=···Gerona 1º. De Abril de 1809···=ESPAÑA=E=, 19/06/2020 - 15:42

=A los héroes del 2 de Mayo en la defensa de Gerona=

Queremos recordar
a Daoíz y Velarde,
al General Álvarez de Castro
y a TODA la ciudad de GERONA
que se levantó contra los franceses
en DEFENSA de la NACIÓN ESPAÑOLA...

#5 Daniel, Tokio, Texas, 19/06/2020 - 15:21

Recuerdo con nostalgia algunos artículos de Anna Grau en La voz de Barcelona o en los primeros tiempos de Crónica Global pero... ¿qué necesidad hay de traducir a Perez Galdós al catalán? ¿Es que hay algún catalano-parlante que no entienda el español (MENAS aparte, que no leen)?

#4 Pan con tomate y jamón Ibérico, España, Espanya, Spain, 19/06/2020 - 08:31

En el castillo de San Fernando de Figueras, falleció torturado por los franceses Don Mariano Álvarez de Castro, héroe de Gerona. Merece la pena la visita al impresionante castillo, donde hay dos placas de marmol con las proclamas del general...

Gracias Anna por tu trabajo... Gerona luchando por España, a algún sectario le dará un yuyu.

#4.1 General Mariano Álvarez de Castro, defensor y héroe de la ciudad de Gerona..., =E=ESPAÑA=···Gerona 1º. De Abril de 1809···=ESPAÑA=E=, 19/06/2020 - 15:31

Edicto del General ÁLVAREZ de CASTRO:
“Gerundenses, los enemigos [franceses] propalan tener ganada esta Ciudad [por traición]; pero yo conozco vuestro patriotismo [ESPAÑOL], vuestro valor, y la fidelidad que tenéis á Fernando VII.
Sí Gerundenses, toda la Nación [ESPAÑOLA] está prendada de vuestros procederes...”