Publicitat
Cultura · 14 d'Octubre de 2008. 12:09h.

Pla es mereixia el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes?

Triadú creu que mereixia el Nobel, però no el Premi d'Honor

El crític i escriptor Joan Triadú, que acaba de publicar "Memòries d'un segle d'or" (Proa) justifica que Josep Pla no rebés mai el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Triadú rebutja en rodó en el seu volum de memòries que ell fos la persona que va votar l'autor empordanès des de la instauració del premi, el 1969, fins a la mort de Josep Pla el 1981; però també explica que les base del premi -elaborades per Josep Benet- estableixen clarament que es premiarà l'autor que "hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans".

L'autor inclou un article de Benet, publicat al diari Avui el 7 de juny del 1993, que justifica que no se li donés ni a Pla ni a Martí de Riquer i, en el cas del primer, recorda "la seva actuació durant la Guerra Civil al servei de l'espionatge franquista". Joan Triadú, en l'acte de presentació, ha insistit que "mai vaig veure en el jurat que algú presentés en Pla", però ha reiterat que "les bases no ho permeten". "Si m'haguessin poroposat per donar-li el Premi Nobel, jo firmo; el Premi d'Honor, no", ha insistit.

Josep Pla
Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#12 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 14/10/2008 - 19:33

No s'haurien d'instituir premis culturals per a utilitzar-los com a arma política. Les lletres catalanes són de tots, no d'un comitè de patums, per benintencionats que aquests siguin. Jo seguiré llegint Pla i admirant l'art i el pensament de Dalí.

#11 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 14/10/2008 - 19:26

Una de les vergonyes i deshonors d'aquest premi és el seu masclisme. De quaranta guardonats només hi ha tres dones (Rodoreda, Pàmies i Montserrat Abelló) havent-se saltat a la Montserrat Roig i altres de treball més notable que alguns dels guardonats.

#10 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 14/10/2008 - 19:14

A la llarga serà un descrèdit per al propi premi no haver-li donat a un escriptor d'aquesta talla, igual que és un descrèdit per al Nobel no haver-li donat a Borges. No s'ha de jutjar políticament als creadors. La cultura està pel damunt la politica.

#9 Ferran, figueres, 14/10/2008 - 17:53

I es clar que no. Entre perez galdos i echagaray, el premi a echegaray. I despres els de la ceba es creuen diferents, la punyetera enveja hispànica i el trionf de la mediocritat. pedrolo, sarsanedas i companyia contra pla...au va..aneu a pastar.

#8 Un de la seva, Cardalanoia, 14/10/2008 - 16:34

Si fos per la Isabel Clara Simo o la Gabancho,encara, pero a Josep Pla ni en somnis.