Publicitat
Cultura · 30 de Gener de 2017. 10:06h.

Plagi als Premis Gaudí

El director d’un curtmetratge expressa la seva “indignació” amb l’Acadèmia del Cinema Català

Plagi als Premis Gaudí

Imatge dels dos curts

La gala dels Premis Gaudí ha inclòs un curtmetratge que té moltes similituds amb un que TVE ja havia realitzat anteriorment en defensa del cinema espanyol. Ambdós curtmetratges es basen en el porta a porta d’un personatge -en el cas dels Gaudí protagonitzat per Bruno Oro- que intenta vendre als veïns d’una escala les excel·lències dels seus respectius cinemes. Es dóna el cas, a més, que el curtmetratge de TVE estava realitzat per un equip també català gairebé en la seva totalitat.

Aquest fet ha estat denunciat a Facebook pel director del primer curtmetratge, Javi Giner, que s’ha mostrat indignat. “Fa 3 anys Srpaco Tomas, llavors guionista del programa ‘Alaska i Coronas’ de TVE, em va demanar que escrivís i dirigís un curtmetratge per al programa. Llavors jo vivia a Barcelona. Vaig parir ‘Puerta a Puerta’, que molts de vosaltres heu vist ja”, explica Giner.

“En ell Patrick Martino feia el paper de Cinema Espanyol que, porta a porta, intentava convèncer els veïns/es de les virtuts de la nostra cinematografia, davant el seu passotisme, agressivitat o discurs après. Tot l'equip del curt és català i es va rodar a Barcelona, a casa meva per a més senyes. El curt es va convertir en el segon més vist del programa i segueix al web de TVE. Sempre em vaig sentir molt content amb ell”, afegeix.

“Aquesta nit, en tornar del cinema, m'he trobat el meu telèfon ple de missatges de gent que estava en la cerimònia dels Acadèmia del Cinema Català, Premis Gaudí, explicant-me, flipant, que havien plagiat el curtmetratge en un vídeo-gag introductori a la cerimònia”, relata.

“Han estat tants i tan fiables que els he cregut: entre ells Guillem Clua (dramaturg i guionista) i Pol Turrents (director de fotografia del curt). Després he vist el vídeo i la indignació m'ha fet seure aquí a escriure això. Això no és casual. Això és un plagi. I les coses no es fan així, siguis l'Acadèmia del Cinema Català, siguis qui siguis”, critica.

“Encara que això sigui un curtmetratge, o precisament per això, perquè és un curtmetratge i com Acadèmia de Cinema hauries cuidar els que vénen darrere i no fer-te lliurement amb les seves idees, les seves situacions. El plagi no combrega amb una Acadèmia de Cinema i moltíssim menys amb una cerimònia de premis”, denuncia.

“Amb el fàcil que és fer bé les coses i, si no tens idees pròpies, demanar-les. Vergonyós. Aquí està el vídeo, que ells mateixos titulen "El porta a porta del Bruno Oro" (que dic jo, que ja que plagies canvia el títol, que cal ser gandul). A sota posaré el meu curt. Compareu vosaltres i si penseu que estic en el cert, difoneu i que no quedi en res, perquè no torni a passar”, conclou.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#7 Carlos Gomez, ara es l´hora, 30/01/2017 - 21:40

No pasa res.

Ha sigut un plagi coloquial, com dira el jutge VIdal.

#5 Casper, Bcn, 30/01/2017 - 13:39

Así son los polacos de xorizos. Y nos llaman ladrones a los españoles

#5.1 Karhu, Bcn, 30/01/2017 - 16:17

Mensaje racista, mas negar algo que el PP con mayoria absoluta publico en el BoE, hasta ellos lo haceñtan como un hecho, pero aqui esta Casper haciendo honor a su nombre

#4 Carlos Gomez, sempre a punt, 30/01/2017 - 12:33

Sijena II.

Ja no nomes es el mon qui ens mira.

#3 jau, Mataró, 30/01/2017 - 11:32

Doncs si el Sr Javi Giner té registrat el seu primer curtmetratge a l'Oficina de la Propietat Intel·lectual, que denunciÏ a l'Acadèmia del Cinema Català i, a sobre, es treurà uns bons calerons. Ara bé, si no ho té registrat, cagada!

#3.1 copion, agua fria = aigua freda, 30/01/2017 - 14:17

javier giner no copio.
los ilustrados independentistas siempre cuentan la misma historia que denuncien, la jente normal dice ,con tontos e iluminados del trapo debido a la enfermedad es mejor no responder.

#2 botifler1914, Sinitaca, 30/01/2017 - 11:28

Ya se sabe, en las construcciones los cimientos estan llenos de basura.