Publicitat
Cultura · 27 de Maig de 2022. 13:10h.

Polonesos contra jueus

Més d'una vintena de progroms durant l'ocupació de Polònia pel III Reich

Polonesos contra jueus

El llibre “La invasión de Polonia” explica el cas de les autoritats nazis “toleraven els progroms que alguns polonesos duien a terme de manera autònoma” durant l'ocupació.

"S'han documentat -afegeix- almenys 22 atacs organitzats per civils polonesos contra comunitats jueves", explica l'escriptor Javier Juárez a l'obra.

La més violenta es va registrar a la ciutat de Jedwabne el 1941 i també hi va haver una acció de “solats alemanys al poble d'Olkusz” el juliol de 1941.

Això sí, el llibre també deixar clar que Polònia és el país que té més "justos entre les nacions", la distinció que va crear Israel després de la guerra per honrar aquelles persones que van ajudar a salvar jueus de l'Holoacaust.

“La invasió de Polònia. Inici de la Segona Guerra Mundial” és un recull d'articles a càrrec del cap de la secció d'història del diari ABC, Manuel P. Villatoro.

El volum (Editorial Pinolia, 19,95 euros, 221 pàgines) no és un relat cronològic de l'operació militar sinó temàtic. L'advocat Francisco Uría explica, per exemple, que era una “invasió anunciada”.

"El territori polonès, bàsicament una gran plana a l'est d'Alemanya, era difícilment defensable", recorda i que, malgrat això, "va ser capaç de resistir més temps que França".

Per la seva banda, la historiadora Luan G. Alijarcio retrocedeix fins els orígens històrics del país, “una nació atrapada entre dues potències” i com el “gegantí estat” sorgit de la seva unió amb Lituània el 1569 va saltar fet trossos el 1795.

Federico Romero, també historiador, explica la “disfressa diplomàtica” de Hitler i com, a poc a poc, va anar asfixiant els països veïns. Però també que, després de la I Guerra Mundial, Alemanya havia perdut “una desena part de la seva població” amb el Tractat de Versailles.

Alberto de Frutos analitza la política d'apaivagament d'Anglaterra i França mentre que José Luis Hernández Garvi l'exhaustiva i meticulosa preparació germànica per a la invasió.

Pérez Cardona les fake news del III Reich abans de la invasió i el mateix coordinador de l'obra, Manuel P. Villatoro, les estratègies i les armes durant l'atac.

Tomás Moreno, l'ús de la cavalleria contra els tancs; i Javier de Velasco desmunta la famosa càrrega de la Brigada Pomorska.

Israel Viana es centra en la lluita per Danzig -l'actual Gdansk, ara definitivament a Polònia-; Paco Álvarez el setge de Varsòvia i Javier Juárez, “el drama dels refugiats jueus”

Finalment Jesús Callejo es refereix a la invasió soviètica de Polònia i Óscar Herradón a la matança de Katyn. També es tracta de com ha tractat el cinema (Mikel Navarro) el tema amb, entre d'altres, “El pianista” (2002)./ Una ressenya de Xavier Rius

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#5 Onofre de Dip, Vigo, 31/05/2022 - 13:13

Si alguien quiere profundizar en el caso de la matanza de Jedwabne, le recomiendo la siguiente obra:
"VECINOS. EL EXTERMINIO DE LA COMUNIDAD JUDÍA DE JEDWABNE." Jan T. Gross. Editorial Crítica. 2008.

#4 Onofre de Dip, Vigo, 31/05/2022 - 13:07

En su estupendo estudio sobre la Guardia de Hierro rumana, Fernando Veiga se quejaba, y también lo hacía hacía Ucelay da Cal en el prólogo al mismo, del muy escaso interés de España hacia la Europa del Este. Desde hace tiempo eso está empezando a cambiar. Y buena muestra de lo que digo es este libro reseñado por Xavier Rius.

#2 Capit@n España, Purgandus populus!!, 27/05/2022 - 22:55

"Sobretot no hem de caure a la polacofobia" hahahahahahaha

#1 Very, A, 27/05/2022 - 14:06

En el canal ARTE, recomiendo su app para descargar en smartTV, hay un documental sobre el antisemitismo, un repaso histórico desde los primeros siglos de nuestra era en la ciudad de Alejandría a siglos posteriores en Europa, allá por el siglo 17 Polonia era el único país que toleraba la presencia de judíos, acaparaba el 90% de población judia