Publicitat

La Generalitat li atorga el XXIII Premi Internacional Catalunya

Premi a Murakami

Homs, Rubert de Ventós i Castellet, durant la roda de premsa

El Govern de la Generalitat ha concedit el XXIII Premi Internacional Catalunya a l'escriptor japonès Haruki Murakami en reconeixement a la seva obra narrativa que, segons recull l'acta del jurat, ha esdevingut "un referent destacat del panorama literari mundial" i ha construït "un pont literari entre Orient i Occident". Així ho ha anunciat el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, al costat del president delegat del jurat, Xavier Rubert de Ventós, i l'editor i crític literari, Josep Maria Castellet, que forma part del jurat. Murakami rebrà el guardó de mans del president de la Generalitat, Artur Mas, el proper 9 de juny en un acte al Palau de la Generalitat.
 
Després d'analitzar les 196 candidatures presentades de 59 països diferents, i tal com ha anunciat el president delegat del guardó, Xavier Rubert de Ventós, el jurat ha decidit atorgar per majoria absoluta el XXIII Premi Internacional Catalunya a Haruki Murakami "en reconeixement a la seva obra narrativa, que ha trascendit el seu àmbit cultural i ha esdevingut un referent destacat del panorama literari mundial; a la creació d’una obra i un univers personal, que dibuixa un món d’oscil·lacions permanents, entre el real i l’oníric, l’humor i la foscor, i al fet de constituir un pont literari entre Orient i Occident, capaç de conjuminar els dos mons: la lleugeresa taoista i l’absorció de tendències i tradicions culturals foranies".
 
El portaveu del Govern ha posat de manifest que la "coincidència" de la decisió del jurat amb la situació que es viu al Japó fa que "aquesta voluntat que identifica el jurat de construir ponts literaris entre Orient i Occident sigui avui més vigent que mai". "Des de Catalunya és una manera més, no pensada ni dissenyada, de testimoniar la solidaritat amb el poble japonès", ha manifestat Francesc Homs. Segons el portaveu del Govern, la distinció de Murakami dóna "continuïtat" al "prestigi" acumulat pel Premi Internacional Catalunya al llarg dels seus 23 anys. "Una vegada més està a l’alçada i al nivell de tots els seus premiats, del jurat i dels membres de la institució que els representa, la Generalitat de Catalunya", ha sentenciat.
 
De la seva banda, l’editor i crític literari, Josep Maria Castellet, ha subratllat "la importància i l’interès tècnic i literari" de l'obra de Murakami, de qui n'ha glossat la figura. Segons Castellet, Murakami "ha trencat la tradició de la literatura japonesa, no per haver trencat els continguts, sinó per haver trencat la tradició japonesa a través de la tècnica".
 
Després de conèixer el veredicte, Murakami ha manifestat el seu agraïment en un escrit adreçat al jurat. L’escriptor japonès s’ha mostrat "molt honorat" per un premi que, segons ha manifestat, servirà com a "estímul" i "encoratjament" en un dels "temps més difícils" pel país. "Els meus compatriotes estan passant ara els temps més difícils, patint pel ferotge terratrèmol i els seus efectes. En aquests moments no tinc una idea exacta del que s’esdevindrà després ni quin tipus de contribució em serà possible fer pel meu país", ha manifestat Murakami, que clou en l’escrit: "espero que aquest premi i el reconeixement de la meva obra per part de la gent de Catalunya pugui constituir una certa forma d’encoratjament per a la meva gent. Necessitem, suposo, qualsevol tipus d’estímul en aquests temps tan difícils".
 
Nascut a Kyoto el 1949, Murakami és llicenciat en literatura i dramatúrgia per la Universitat de Waseda. Va escriure el seu primer llibre als 39 anys, Kaze no uta o kike (Escolta com canta el vent), amb el qual va guanyar el premi literari Gunzu, destinat a escriptors emergents.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat