Cultura · 9 de Juny de 2009. 21:23h.

Premi d'Honor a la defensa del català

El lingüista Joan Solà rep el màxim guardó de les lletres catalanes

Premi d'Honor a la defensa del català

Imatge de Joan Solà a la portada del seu llibre "Plantem cara"

Joan Solà,  filòleg i lingüista, ha guanyat el 41è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que concedeix l'associació Òmnium Cultural en reconeixement a la trajectòria literària. Nascut a Bell-lloc d'Urgell (1940), Solà es va doctorar en Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i posteriorment va ampliar els estudis en Lingüística General a les universitats de Reading i Exeter (Regne Unit). Ha publicat una quarantena de llibres sobre sintaxi, història de la llengua, lèxic, puntuació, tipografia, bibliografia i altres matèries de lingüística i sociolingüística.

Òmnium Cultural entrega anualment aquest guardó, un dels més prestigiosos de l’àmbit lingüístic català, en reconeixement a la trajectòria d’una persona que per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.

El nou Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que va ser codirector de les Obres Completes de Pompeu Fabra i director de la Gramàtica del català contemporani, treballa actualment com ponent en la Gramàtica normativa de l'Institut d'Estudis Catalans, que espera poder completar d'aquí a dos anys.

Sobre el futur del català, Solà ha dit que prefereix anar als "fonaments", afirmant que "un poble i una llengua són dues entitats inseparables, i fins que la classe política i civil no prenguin consciència d'això, la llengua no serà viable". Ha afegit que "arrosseguem aquest problema des de fa dos segles, som un poble subordinat, i la llengua, que és una de les nostres propietats inseparables, pateix del mateix problema".

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#12 merce, barcelona, 20/06/2009 - 08:23

Solà encara ha fet molt més que defensar el català. Ha liderat una línia d'esperit crític per fer-lo evolucionar i millorar-lo. Amb estudiosos i persones compromeses com ell, la nostra llengua sempre és viva.Per molts anys

#11 Víctor, Barcelona, 13/06/2009 - 13:27

Jo encara ho veig més senzill, si no véns a molestar i a presumir en un mitjà de comunicació en una llengua que no saps, no seràs el nostre enemic.

#10 Víctor, Barcelona, 13/06/2009 - 13:20

Astronauta del Lepe, jo amb els andorrans no hi he tingut mai cap problema, i amb els aranesos tampoc. Parla més clar, home.

#9 ASTRONAUTA, Leppe, 10/06/2009 - 17:53

Joan (Londres): te voy a explicar (es muy sencillo) quién ha sido el malo malísimo a lo largo de toda la historia de la humanidad EL OTRO, LOS OTROS, LOS DE ENFRENTE, LOS DIFERENTES. Y por supuesto -segun tu- yo soy de los malos. ¿Para qué discutir?

#8 Joan, London, 10/06/2009 - 16:51

Només el comentari en castellà a part de mostrar l´ignorància i mala llet del qui l. ha fet, ja ofén. Vostè no és ni digne de cordar les sabates al professor Solá. Sempre parlen desgraciats que harien de callar.