Publicitat
Cultura · 2 d'Abril de 2012. 15:14h.

Quebec convida la literatura catalana

Vuit autors participaran al 'Salon International du livre'

Quebec convida la literatura catalana

Imatge promocional del 'Salon International du livre' de Quebec

La literatura catalana serà la convidada d’honor al Salon International du livre de Quebec que se celebra al Palau de Congressos de Quebec de l’11 al 15 d’abril. És el primer cop d’ençà de la Fira de Frankfurt del 2007 que la literatura catalana és convidada d’honor en un gran esdeveniment literari internacional. Els autors -tots ells han estat traduïts recentment al francès- que seran presents al Quebec per promocionar la seva obra són: Lluís-Anton Baulenas, Maite Carranza, Gabriel Janer Manila, Joan-Lluís Lluís, Arnau Pons, Jaume Pont, Susanna Rafart i Francesc Serés.

La participació de la literatura catalana en aquesta cita es vehicula a través de l’Institut Ramon Llull, entitat que impulsa les traduccions de literatura catalana. El director de l’Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, ha assegurat que aquesta cita és important perquè “la projecció internacional de la nostra cultura és una feina que no s’acaba mai, que necessita continuïtat, constància i serialitat”. Villatoro ha apuntat la “complicitat” entre Catalunya i el Quebec, vinculada al fet de “ser identitats col·lectives que es fonamenten en els pilars de la llengua i la cultura”.

A més, ha recordat que entre el Quebec i Catalunya existeix una comissió bilateral on els intercanvis culturals són objectiu preferent”. En els darrers anys, han estat diversos els intercanvis entre Quebec i la cultura catalana: els festivals i les editorials quebequesos han comptat freqüentment amb els nostres autors, i l’ensenyament del català a la Universitat de Montréal ha gaudit d’una gran popularitat des de la seva implantació el 2007.

Els autors participants al saló de Quebec realitzaran més d’una vintena d’actes, entre taules rodones, lectures i firmes de llibres, entre les quals destaca la Matinée Catalane que tindrà lloc dissabte 14 i durant la qual tots ells podran tenir un contacte directe amb el públic de la fira. Tots ells participaran també a l’acte inaugural que se celebrarà dimecres a les 18h i que comptarà amb la intervenció del director adjunt de l’IRL Àlex Susanna.

També prendran part del programa Quebec la Muse, una sèrie d’actes organitzats des de la pròpia fira que tenen lloc a diferents espais de la ciutat i que són de caràcter més íntim, majoritàriament lectures musicades. Aquests actes es desenvolupen a la Chapelle historique du Musée de l’Amérique française, al Palais Montcalm i al Largo Resto-Club.

A banda, compartiran escenari amb alguns dels autors internacionals més destacats convidats a la fira d’enguany, com per exemple Dany Laferrière, president d’honor del Saló, i participaran d’algunes visites escolars per acostar la seva obra al públic més jove.

En el marc de la fira es presentaran també els quatre llibres editats conjuntament amb l’editorial Autrement: Barcelone. Itinéraires et bifurcations, de Mercè Ibarz; Le puzzle catalan, de Llibert Tarragó; Atlas historique de la Catalogne, de Gracia Dorel-Ferré i La Catalogne. Une nation millénaire, de Michel Bourret. Serà en un acte acadèmic coordinat pel professor de llengua i cultura catalanes a la Universitat de Montréal Èric Viladrich.

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#8 Nuria, Barcelona, 03/04/2012 - 10:35

El Josep Lluís Lluís ha venut tres llibres, dos a la seva família i un a ell mateix,la majoria dels altres escriptors convidats són grans desconeguts. Cal convidar-los a Quebec?? Els comptes de l'Institut Ramon Llull són més opacs que la mirada del Mas Collell, que ja és dir molt.

#8.1 Marc, Barcelona, 21/04/2012 - 10:11

Això és que ets poc coneixedor de la literatura catalana, i evidentment no parlo de best sellers. Aquests autors són escollits per la seva qualitat literària, sobretot de poesia, i alguns d'ells han estat traduïts a més de 12 idiomes i porten en actiu molt més de 10 anys. Costa poc queixar-se.

#7 jajajajajjajajaaaaa, Barcelona, 02/04/2012 - 19:19

a Quebec ? pero si hja es va enfonsar el partit nacionalista .....despres d´arruinar l´economia quebecua, i de que apareguès petroli a l´est del Canada...ja no hi ah nacionalistes jajajajajajajjajaaa

#6 Anna, Barcelona, 02/04/2012 - 18:56

No trobo que siguin gaire representatius de la literatura catalana actual.

#5 alemany stolberg, tortosa, 02/04/2012 - 18:50

pero aquest any no toca ser com Flandes? me porteu marejat.

#5.1 -emilio, a, 02/04/2012 - 20:33

Que va... lo ultimo de lo ultimo es ser como Massachusets, lo ha dicho el presi Mas.

#4 -emilio, a, 02/04/2012 - 18:34

y los escritores invitados se pagaran de su bolsillo los gastos del viaje? van a gastos pagados por el gobierno de Quebec? o una vez mas la Generalitat les dará el bocata y los billetes de avion? Quien ira? los que no venden pero siempre pelotean a los politicos desde la prensa subvencionada?