Cultura · 21 de Febrer de 2013. 22:25h.

Rafael Nadal fa una crida a "regenerar la vida pública"

El periodista i escriptor guanya el Premi Amat-Piniella amb la novel·la 'Quan érem feliços'

Rafael Nadal fa una crida a "regenerar la vida pública"

Nadal, en el moment de rebre el guardó

El periodista Rafael Nadal ha fet una crida a "regenerar la vida pública" durant el lliurament del 13è Premi Amat-Piniella, que ha rebut aquesta nit a Manresa. Nadal ha recollit aquest guardó per la seva obra Quan érem feliços (Destino), concurs en què també han arribat a finalistes Memòria d'uns ulls pintats (Empúries), de Lluís Llach, i Barcelona cau (Proa), de Valentí Puig.

El també escriptor ha manifestat que "el nostres pares van pencar com animals perquè poguéssim tenir estudis" i "estan a punt de carregar-s'ho". "Tinc molts dubtes de com deixarem el país als nostres fills", ha afegit.

El guardó pretén reconèixer la millor obra narrativa de temàtica social contemporània publicada entre la tardor de 2011 i la tardor de 2012. Nadal ha rebut el premi, convocat per Òmnium Bages i l'Ajuntament de Manresa, durant la gala que s'ha fet aquest vespre a la sala petita del teatre Kursaal de Manresa.

La novel·la guanyadora és un recull de flaixos autobiogràfics de la infantesa gironina de l'autor -també de l'inici de la maduresa-, fill d'una família nombrosa i benestant. L'escriptor aprofita els records familiars, els estius a la cala Fosca de Palamós, per fer una reflexió vital i alhora social, o per seguir un fil fins a l’actualitat. Algunes vegades per evocar la memòria col·lectiva, fent salts en el temps.

Enguany també se celebra el centenari del naixement de l'escriptor bagenc Joaquim Amat-Piniella, autor de la novel·la K.L.Reich. Poques hores abans de l'acte de lliurament del premi s'ha descobert el conjunt escultòric, davant del Centre Cultural del Casino, dedicat a l'autor manresà.

Nadal (Girona, 1954) va ser director d'El Periódico entre els anys 2006 i 2010. Actualment escriu a La Vanguardia i col·labora a RAC1, 8tv i TV3. Quan érem feliços ja va guanyar el 44è Premi Josep Pla de narrativa l'any passat. El 2011 va publicar les seves memòries periodístiques a Els mandarins (L'arquer).

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#4 Andreu, Barcelona, 22/02/2013 - 11:10

Vet aquí per què aquest país funciona amb el cul. L'excel·lència és vista com un perill. Si et dius Nadal de cognom, et van regalant premis literaris pels teus trunyos. I mentrestant, la gent bona de veritat queda aquí silenciada o ha de fotre el camp a l'estranger. Es penós.

#3 Kropotkin, Vic, 22/02/2013 - 09:00

Jua, jua, jua,... ¿Pero si se elimina la corrupción, que haremos sin catalanistas?

#3.1 Joan, Vic, 22/02/2013 - 11:16

Ha ha ha... però si s'elimina la corrupció, què farem sense espanyols? Què farem sense en Bàrcenas, el Rato, els de la trama Gurtel o el seu mateix rei, etcètera..., que són la riota del món sencer? Visca la caspa i la pandereta. Olé!

#2 manresa, manresa, 22/02/2013 - 01:14

Menys premis senyor alcalde de Manresa i més donar la cara per la ciutat! On cony és el desdoblament de la C-55 que va causar 17 morts el 2012? On son les millores de la RENFE Manresa- barcelona que actualment per fer 67Km tarda 1hora i 20 minuts amb un cost de 8 € el vialtge?

#1 INDEPENDÈNCIA, barna, 22/02/2013 - 00:11

?Si l'estat deixa de prendre'ns 1/4 del que ens espolia cada any, no hi hauria cap retallada a Catalunya?. ?Si l'Estat ens pagués la meitat del que ens deu segons els seus pressupostos, no hi hauria cap retallada a Catalunya?, EXPLICA-HO