Publicitat
Cultura · 22 de Juny de 2010. 10:50h.

Rahola titlla Saramago de "reaccionari"

"Si les seves idees haguessin triomfat, hauríem tornat als pitjors temps de l'estalinisme"

Rahola titlla Saramago de "reaccionari"

Saramago, en una imatge d'arxiu

La periodista Pilar Rahola, en un article d'opinió a La Vanguardia, reconeix que "estimo" l'obra literària de José Saramago, però deixa clar que "menyspreu el seu pensament". "Saramago, de formes educades, va estar tota la seva vida vinculat als pensaments més reaccionaris de l'esquerra, fins al punt de donar el seu suport a dictadors comunistes, a partits com el PC portuguès, que habiten ideològicament al juràssic inferior, i a tothom que esclafés als nord-americans, fes populisme tercermundista i, per descomptat, parlés malament dels jueus", lamenta.

Rahola considera que "si les idees de Saramago haguessin triomfat, hauríem tornat als pitjors temps de l'estalinisme, perquè aquest 'lúcid pensador' -segons la majoria de les cròniques laudatòries d'aquests dies- menyspreava la malvada democràcia 'burgesa', tant com estimava a la dictadura del proletariat".

"La qüestió és preguntar per què Saramago, després de tota una vida defensant idees extremes, va mantenir intacte el seu prestigi com a intel·lectual 'compromès'. ¿Compromès amb què? Amb algunes de les idees que van destruir el segle XX? I si hagués defensat a l'extrem del seu propi extrem, el feixisme? Llavors hauria estat condemnat a l'ostracisme, perquè a l'extrema dreta se li nega, per sort, el pa i la sal", recorda.

"Mai vaig pensar que darrere de l'escriptor hagués un intel.lectual, sinó que hi havia un vell comunista aferrat a idees sense futur, tan obtús en el seu pensament com subtil en la seva literatura. ¡Viva, doncs, la bona literatura, l'única que quedarà (per sort ) després de la guillotina del temps! ", conclou.

Publicitat
Publicitat

37 Comentaris

Publicitat
#37 santi, -terrassa, 24/06/2010 - 08:12

senyora rahola. Vaig llegir el seu article d´ahir sobre el Porcel, i em vaig emocionar. No li he pogut posar aquest comentari al diari, perquè ja està tancat el forum, però volia dir-li: un deu! Sóc un més dels que disfruten amb els seus articles.

#36 Esteve, B., 23/06/2010 - 19:30

Pilar, aplaudiments. Ets una de les poques veus lúcides d´aquest país. I felicitats per la columna de la Vanguardia: un any! Mot bé, campiona

#35 Josep Marti, Barcelona, 23/06/2010 - 14:21

ANIMO RAHOLA, fa temps que et seguixo els teus articles a la Prensa , i et felicito , perque generalment ets la unica que es realment independent i amb la suficient personalitat com per \"remar conta corrent ,\" amb cultura i personalitat,

#34 Yo a quien desprecio es a Rahola, bcn, 23/06/2010 - 13:33

yo desprecio tanto la obra de Rahola como su persona, pensamiento y sus ideas propias de McCarthy y Nixon, es que hasta me repugna físicamente, no hablemos de su voz cazallosa, su fondo de armario, etc. es que no la soporto ni en foto ¿pasa algo?

#33 Tampoco hay que buscar mucho, bcn, 23/06/2010 - 13:28

Marià, yo sí tengo muchos más argumentos contra la valiente columnista de telebasura a sueldo de CiU y coincidente con Aznar, si quieres quedamos una tarde y te los cuento. Que aquí no caben todos