Publicitat
Cultura · 27 de Gener de 2022. 11:08h.

Records de Mauthausen i Buchenwald

Els fills de dos deportats expliquen les vivències dels seus pares

Records de Mauthausen i Buchenwald

Pagès Editors acaba de publicar Heretar Mauthausen, un llibre de Llibert Tarragó, fill de Joan Tarragó, el català responsable de la biblioteca clandestina del camp de concentració nazi de Mauthausen. Inclou les memòries de son pare i les seves vivències i reflexions com a fill d'un supervivent de l'horror nazi exiliat a França.

Llibert és fill del soldat republicà deportat a Mauthausen, Joan Tarragó, qui va poder tornar del camp de concentració, però a l’exili de França. D’aquí el nom de Llibert. El pare va demanar al fill que escrigués les seves memòries.

El fill, però, llavors tenia vint anys i dubtava si podria enfrontar-se de nou als horrors que havia sentit quan era un nen i s’amagava dels adults exdeportats que venien a casa compartint les seves experiències.

Pocs anys abans de morir, Joan Tarragó va escriure les seves memòries del camp de Mauthausen, la seva reclusió de quatre anys i quatre mesos en convivència amb la mort. Més de quaranta anys després, Llibert presenta aquest llibre que és un tribut a la figura de Joan Tarragó i un exercici de diàleg amb les ombres, a cor obert.

A Heretar Mauthausen trobem, doncs, les memòries que va escriure Joan Tarragó, on descriu la vida de brutalitats, assassinats, maltractaments i una alimentació deficient que va viure al camp d'extermini durant quatre anys i mig. En segon lloc, Llibert Tarragó s'afegeix al seu testimoni narrant detalls de la seva vida, marcada irremeiablement per la vida dels seus pares. Finalment, el llibre inclou (amb el permís d'Edicions 62) els fragments del llibre "Els catalans als camps nazis", de Montserrat Roig, referents a Joan Tarragó.
 
D’altra banda, el proper dimarts dia 10 de febrer, a les 19 h, a la llibreria Parcir de Manresa (Àngel Guimerà 74), tindrà lloc la presentació del llibre L’horitzó del mar de Buchenwald, d’Enric Garriga Elies, fill del deportat Marcel·lí Garriga, president fins fa poc de l’Amical de Mauthausen i actual membre del Comitè Internacional del Camp de Concentració de Buchenwald.

 

llibre21.jpg

 

El llibre serà presentat per l’historiador i membre de l’Associació Memòria i Història de Manresa Jordi Pons Pujol i comptarà amb la presència de l’autor. L’acte serà a la llibreria Parcir i està organitzat per la mateixa llibreria, Edicions El Cep i la Nansa i l’Associació Memòria i Història de Manresa amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa.

Enric Garriga va emprendre la tasca d’escriure aquest llibre com una continuació necessària per explicar la seva experiència d’una vida marcada per les crueltats d’un segle sota el testimoniatge directe del seu pare.

L’autor adverteix que “aquest no és, ni vol ser, un llibre d’història, és un llibre de sentiments, d’emocions i d’impressions. Un intent de descriure una història, no la Història, des de la subjectivitat de qui us parla.”

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat