Publicitat
Cultura · 9 de Febrer de 2010. 12:38h.

Reivindicació de Vicens Vives

El Govern ret homenatge a l'historiador en el centenari del seu naixement

Reivindicació de Vicens Vives

Jaume Vicens i Vives a Roses, en un estiu dels anys cinquanta

El Govern reivindica la figura de l'historiador Jaume Vicenç Vives en el centenari del seu naixement. El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, acompanyat pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, presidirà, demà, la sessió inaugural de l’Any Vicens.

A més, s'inaugurarà l’exposició sobre la figura i l’obra de l’historiador Jaume Vicens i Vives (Girona 1910 – Lió 1960), coorganitzada per l’Editorial Vicens Vives i la Sociedad Estatal de Commemoraciones Culturales amb la col·laboració de l’MHC, i que remarca l’aportació de Vicens com a renovador de la historiografia catalana i espanyola del segle XX.

Jaume Vicens i Vives (Girona, 16 de juny del 1910 - Lió, 28 de juny del 1960) va ser un historiador català. Després d'una tesi doctoral (Ferran II i la ciutat de Barcelona) que va presentar durant els primers anys de la guerra civil espanyola (1936-1937), la seva àrea d'estudi es va centrar en la Catalunya de l'Edat Mitjana, per a acabar sent considerat com principal autoritat en la història econòmica i social, el que en els primers anys del franquisme era una excepció dintre del panorama de la universitat espanyola, en un moment que la major part dels intel·lectuals estaven a l'exili.

Catedràtic d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona des de 1940, va convertir el seu departament en un punt d'inserció de la historiografia espanyola amb els nous corrents historiogràfiques europees, en particular l'Escola de Annales, a partir de la seva presència a l'IX Congrés de ciències Històriques de París (1950).  VA crear el Centre d'Estudis d'Història Internacional (1949), la revista Estudis d'Història Moderna i l'Índex Històric Espanyol (1953), instrument imprescindible per a la normalització del treball historiogràfic.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat