Publicitat
Cultura · 29 de Febrer de 2016. 12:35h.

Reivindiquen que el Cid era català

L’escriptor Lluís Maria Mandado afirma que "han volgut esborrar Catalunya de la història”

Reivindiquen que el Cid era català

Lluís Maria Mandado

L’escriptor Lluís Maria Mandado (Figueres, 1959), assegura en una entrevista al Diari de Girona, que el Cid Campeador en realitat era català. Mandado, que publica ‘El Cid de València era català’, va pronunciar divendres passat una conferència a Vilobí d’Onyar -organitzada per l’Institut de Nova Història- en la qual va exposar aquesta tesi. Temps enrere també va defensar la catalanitat del Quixot.

Per a reivindicar la catalanitat del Cid, Mandado afirma que “vaig estar deu anys investigant”. “Com vaig fer amb Cervantes”, recorda l’autor, a més d’aclarir que “en realitat es deia Servent i va escriure El Quixot en català. Han volgut esborrar Catalunya de la història”.

L’escriptor revela igualment que “la reconquesta no va començar a Astúries sinó a Nimes, i el que coneixem com a ‘gots’ en realitat són occitans, o sigui catalans”. “Fins i tot a Castella dubten que existís Don Pelayo. Molts fets que se li atribueixen en realitat van tenir lloc a Llívia. Després es va barrejar tot i en van fer un mite espanyol”, denuncia.

“El Cid no va ser una persona sinó un llinatge català, va començar amb els comtes d´Urgell i va continuar amb els de Cabrera, a Girona. El Cid anava passant de pares a fills”, indica. També explica que “el Cantar de Mio Cid no té cap mètrica ni rima, sembla que s’hagi escrit perquè sí”.

“En canvi, n´he traduït fragments al català i surten versos exactament de 10 síl·labes amb l´accent a la sisena. És la mètrica que s´utilitzava en tots els cantars que es feien a Narbona. Va ser escrit en català”, sentencia. En aquest sentit, desacredita els estudis de Menéndez Pidal perquè “era un espanyolista furibund”.

“Senzillament ho volen unificar tot sota Castella i eliminar allò que pugui donar ales a Catalunya. També van convertir Colom, català, en Colón. O es van inventar un Ponce de León, que eren dos germans també dels Cabrera de Girona”, recorda. “El que ens explica Espanya no té ni cap ni peus. Hi ha hagut un catalanisme triomfant, i se´ls ho ha de dir. Ara Catalunya torna, i ens han de fer un lloc a taula”, celebra.

Cartell de la conferència

Publicitat
Publicitat

175 Comentaris

Publicitat
#128 BEJOTA, bcn, 31/03/2016 - 16:13

REI SALOMON:"EL NUMERO DE XIMPLES ÉS MOLT ALT".

#127 Joan R., València, 06/03/2016 - 17:51

L'estat català des del segle XV es va embarcar amb uma missió imperial que acabaria sent la seua pròpia tomba. Per dir-ho pla, la nació catalana va morir d'èxit, al no poder controlar l'abast del seu imperialisme,

#126 Quim, Salt, 02/03/2016 - 19:48

Al final fins I tot en Leonardo Davinci sera catala

#125 jordiw, bcn, 02/03/2016 - 11:04

MIREU K EN SOU DE MENTIDERS ELS SEPARATES!!!!
DEU MEU!!!

#124 Barrabàs, Mediona, 01/03/2016 - 22:17

Ja ho va dir en Miquel Servent, escriptor català, al seu Quixot (part II, capítol III), "Stultorum infinitus est numerus", el nombre dels necis és infinit.