Publicitat
Cultura · 23 d'Octubre de 2012. 21:13h.

Sánchez Piñol: “No sóc un 'pessetero'”

L’escriptor redacta ‘Victus’ en castellà per “distanciar-me” de la història"

Sánchez Piñol: “No sóc un 'pessetero'”

Sánchez Piñol signa un exemplar del seu llibre

“No sóc un pessetero”, ha assegurat l’escriptor Albert Sánchez Piñol per tallar d’arrel les crítiques que ha rebut per escriure la seva darrera novel·la, Victus, en castellà.

Piñol ha argumentat que la va escriure en castellà per “distanciar-se” de la història que explica. “Quan escrius uns fets catalans, per a catalans i en català hi ets massa dins, en canvi, en castellà, te'n pots distanciar una mica”, ha manifestat l’autor.

“Qualsevol que sàpiga com funciona el món editorial sap que els diners es guanyen amb els premis”, ha continuat per assegurar que no és “un pessetero” perquè amb la venda d’exemplars no es fan els cèntims.

Sánchez Piñol “sabia” que li “caurien bufetades” per fer la seva primera obra en un idioma diferent del català. “No sóc ingenu, però no sé explicar ben bé per què”, ha dit.

L’escriptor, qui “mai” no hauria imaginat que escriuria en castellà, ha al·ludit a “factors irracionals” per esvair l’enigma de l’idioma utilitzat. “Mai no se m’havia passat pel cap fer una novel·la en castellà, però la vaig començar en català i no funcionava”, ha asseverat.

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#14 Josep, El Prat de Llobregat, 25/10/2012 - 15:45

No és cap pessetero, burros. Qualsevol idiota sap que un escriptor català, malgrat que no escrigui en català (com Marsé, per exemple) no ven a Espanya. El que no sé és si ven a sudamèrica...

#13 Bernardo, Barcelona, 24/10/2012 - 20:31

¿Por qué entra este tío en el juego catalanista?
Cuando le pregunten el porqué de escribir esta novela en castellano, la contestación correcta y definitiva sería: "Porque me sale de los putos cojones". Punto pelota. Ya no le volverían a dar la matraca.

#12 Juan, Malaga, 24/10/2012 - 13:01

¿Quë problema hay en escribir en castellano, una de las dos lenguas más universales que existen?
El conflicto bélico surgió entre dos formas -austracista o borbónica - de concebir España. Pero ninguno de los dos reyes contendientes dudaba de España, tampoco el mismo Casanova

#11 miquel, vic, 24/10/2012 - 10:12

Un cop llegit el llibre puc afirmar que no tant sols l'autor es distancia de la història, sinó que el lector també ho fa. Feia un parell de mesos que l'esperava aquesta novel.la i francament, m'ha decepcionat. Per qui no sap res de res de 1714 pot està bé. Per qui hi està instruït, és decepcionant.

#11.1 Jordi, Zaragoza, 24/10/2012 - 12:38

Miquel, cuando hablas de los que conocen la historia, ¿te refieres a los que siguen hablando del "mártir" Casanova, el que huyó, fue perdonado por Felipe V, ejerció la abogacía y murió en su casa de Sant Boi a los 83 años? ¿O te refieres a los que no la tergiversan?

#10 tas, la meca, 24/10/2012 - 10:10

Encara no entenc el problema... Quin problema hi ha que l'hagi escrita en Castellà? Es tradueix per qui la vulgui en Català i ja està...