Publicitat
Cultura · 16 de Setembre de 2013. 16:09h.

Sebastià Alzamora: "la cultura feta a Catalunya en castellà també és cultura catalana"

Javier Cercas considera que el dret a decidir és un "engany ordit per una minoria"

Sebastià Alzamora: "la cultura feta a Catalunya en castellà també és cultura catalana"

Alzamora i Cercas

L'escriptor Sebastià Alzamora ha replicat aquest dilluns el seu 'col·lega' de professió Javier Cercas, segons el qual "no es pot ser demòcrata i estar a favor del dret a decidir".

Cercas, en un article publicat a El País, considerava que "la democràcia consisteix a decidir dins de la llei, que no és una broma". És per això que deia que abans s'hauria de saber "quants diputats sumarien els independentistes" en unes properes eleccions.

"Si hi ha una majoria de partidaris de la independència, caldrà celebrar un referèndum, si no n'hi ha, no", explicava després de considerar que "en les últimes, els partits inequívocament independentistes (ERC més CUP) van sumar 24 diputats de 135: amb prou feines un 17%".

"Es pot ser demòcrata i estar a favor de la independència, però no es pot ser demòcrata i estar a favor del dret a decidir, perquè el dret a decidir no és més que una argúcia conceptual, un engany ordit per una minoria per imposar la seva voluntat a la majoria", deia.

Sebastià Alzamora ha replicat Cercas -gironí d'origen extremeny- en una carta oberta publicada al diari Ara. Segons l'escriptor mallorquí, "naturalment, tens tot el dret d’expressar que ets partidari de la unitat territorial d’Espanya, amb Catalunya a dins. Només faltaria. Jo penso que senzillament cal donar a la ciutadania catalana, a la qual tu també pertanys, l’oportunitat de manifestar-se a les urnes".

"Som uns quants els que defensem amb convicció que la cultura feta a Catalunya en castellà també és cultura catalana. Però també depèn de vosaltres que deixeu de patir la síndrome del qui se sent perseguit a casa seva", assegura. 

També diu: "em sap greu, Javier, però no ho entenc. Per quins set sous el dret a decidir és una argúcia minoritària? ¿No seria més raonable fer el referèndum, a fi d’aclarir què és i que no és majoritari, avui, a la societat catalana? ¿No creus que els teus arguments s’acosten perillosament a l’obstruccionisme democràtic d’aquesta dreta espanyola de la qual se suposa que abomines?".

Publicitat
Publicitat

39 Comentaris

Publicitat
#29 Valen, Palma, 20/09/2013 - 12:47

Alzamora és un arribista que tothom recorda a Mallorca perquè va ocupar un càrrec a dit molt ben retribuït pel Govern del corrupte Jaume Matas. A part de les seves factures, que eren descomunals. Realment, costa molt de ser independendista amb individus com aquest.

#28 Walzer, BCN, 17/09/2013 - 17:44

Dels 10 escriptors catalans més venuts, 7 ho fan habitualment en castellà. És una llengua oficial a Catalunya i la parlen, escriuen, entenen i llegeixen pràcticament el 100 % dels catalans. Per què no hauria de ser cultura catalana? Només des del fonamentalisme lingüístic es pot negar

#27 la darrera defensa, bcn, 17/09/2013 - 00:51

si home i la cultura feta a la Lluna en castellà també es llunática.

#26 Hammilqart, Tarragona, 17/09/2013 - 00:19

I la cultura feta a Catalunya en català, és cultura espanyola?? Els espanyols diuen que no ho és... Hi ha alguna cosa que no acabo d'entendre.

#26.1 Walzer, BCN, 17/09/2013 - 17:48

I tant que ho és. Dir "els espanyols" és no dir res. Els nacionalistes, incults i catalanòfobs potser tenen dubtes, però la majoria de gent normal i corrent que conec no tenen cap dubte al respecte. De la mateixa manera que consideren èxits propis els de Gasol, Belmonte, Serrat o Estopa

#25 Joan Vergeret, Hamburg, 16/09/2013 - 21:34

Suïssa. Cada cap de setmana hi ha consultes (confederals o cantonals). El passat juny sobre l'enduriment de les condicions d'asil. Primer es demana el parer dels ciutadans i la llei s'adapta al resultat. Els suïsos exerceixen el dret a decidir que és la gimnàstica de la democràcia. On és l'engany?

#25.1 charlie gordon, País de la Piruleta (decissòria), 16/09/2013 - 22:50

En què aquí només volen que decidim sobre una única cosa. Et sembla poc engany?