Publicitat
Cultura · 13 de Novembre de 2013. 19:50h.

“Si els catalans haguéssim fet una ETA, Espanya sabria com respondre”

Un professor de la UAB diu que no saben com reaccionar davant “un moviment pacífic i festiu” com la Via Catalana

Joan Fonollosa, professor de la UAB i la UPC, ha assegurat que “si els catalans haguéssim fet una ETA, Espanya sabria com respondre”. En canvi, considera que els espanyols no saben reaccionar davant “un moviment pacífic i festiu” com la Via Catalana o la manifestació de la Diada del 2012.

Fonollosa, durant la presentació del seu llibre Espanya explicada als catalans (DUXELM), ha assegurat que catalans i espanyols tenen un tarannà molt diferent i que hi ha “una mútua incomprensió entre Catalunya i Espanya que fa que no ens entenguem”.

En aquest sentit, ha explicat que una de les causes d’aquestes diferències és “la geografia” perquè “hem nascut a territoris radicalment diferents”. Així, ha dit que Catalunya sempre ha estat “una terra de pas, per aquí ha passat tota mena de pobles, gents, llengües, cultures, religions i de tot”. 

Això, ha argumentat, “ens ha fet ser negociants, negociadors” i dialogants.  “Castella és una realitat radicalment diferent”, ha argumentat abans de considerar que “això de negociar els queda molt lluny” i aquesta és la “primera grandíssima diferència”.

També ha reproduït una conversa sobres bascos i catalans, durant un dinar, “amb un senyor de Madrid”. “En aquella època ETA estava en plena activitat i l’home em va dir: ‘home és que els bascos, aquests tenen collons, no com vosaltres els catalans'”, ha revelat.

Fonollosa ha considerat que “la traducció és molt senzilla, quan un basc no està d’acord amb tu t’engega a dida, quan un català no està d’acord amb tu s’inventa una contraproposta”.

“ETA entra en l’univers mental” dels espanyols, segons el professor de la UAB, el qual ha justificat que “ETA és una reacció que per a ells és normal, la que toca”.

“Si nosaltres haguéssim fet una ETA ho entendrien i sabrien com respondre, però nosaltres fem una altra cosa i per això davant d’aquest moviment que hi ha ara pacífic, democràtic, festiu… no tenen resposta”, ha argumentat Fonollosa.

“No us crida l’atenció que davant tot aquest sidral que hi ha muntat no hagi arribat ni un sol missatge positiu d’Espanya? Ni un sol intent de convèncer o d’explicar les gràcies”, s’ha preguntat.

Joan Fonollosa i Guardiet és enginyer industrial, consultor d’empreses i professor de la UAB i la UPC. Ha publicat diversos llibres d’àmbit professional i docent. Té el rècord de programes seguits al Gran Dictat de TV3.

Fonollosa, durant la presentació
Publicitat
Publicitat

26 Comentaris

Publicitat
#19 El azote de los necios, Barcelona, España, 14/11/2013 - 17:53

El ingeniero industrial que pretendía ser un erudito de la independencia.... la forma de actuar pacífica, democrática y festiva que según tiene el proceso separatista tiene las mísmas carácteristicas bolivarianas del Chavismo... intervencionismo de los medios , adoctrinamiento colectivo, populismo

#18 El azote de los necios, Barcelona, España, 14/11/2013 - 13:18

Un ingeniero esgrimiendo elementos de sociología e historia para justificar una supuestas diferencias entre españoles....imbéciles endogamicos como este , hacen que hasta gente de pueblos con 1 kilometro de distancia se maten por supuestas diferencias...enfermizo.... que lo juzguen ya!!!!

#17 Kropotkin-Harto de esbirros del Régimen, Vic, 14/11/2013 - 12:45

¿Y esta es la intelectualidad del Régimen? ¿Y esta gente publica libros? Jua, jua, jua,... Vomitivo. ¿Como puede alguien asi llegar a profesor universitario? ¿Que será de sus alumnos?

#16 Kropotkin-Harto de esbirros del Régimen, Vic, 14/11/2013 - 12:42

Premio Pico de Oro para el tipo este. ¿Asi que la única razón para no montar una ETA es que España habria respondido? Muy bien. Gran nivel del profesorado de la UAB y UPC. Lo mejor de cada casa se hace estelado y tarari profesor universitario. Va bien Cataluña con esta gente. Jua, jua, jua,...

#15 Pedro, Barcelona, 14/11/2013 - 11:31

El mensaje de fondo siempre es el mismo, los catalanes son mejores que el resto de los españoles. Y a esto para no herir sensibilidades como hay que llamarlo?

#15.1 Sergi, Badalona, 14/11/2013 - 12:33

No Pedro, no diu MEJORES. Diu RADICALMENT DIFERENTS, que és molt diferent.
Rellegeig la noticia i ho comprovaràs. Molt fàcil.

#15.2 Pedro, Barcelona, 14/11/2013 - 13:12

Sergi, relee mi nota, he dicho mensaje de fondo, no lo dice explícitamente, y vamos, cuando uno se autodefine como diferente, no hay que ser muy listo como tú para entenderlo.

#15.3 Sergi, Badalona, 14/11/2013 - 19:24

Pedro, ja veig que tu ho entens tot. Felicitats i que et moqui la iaia.
No cal buscar missatges de fons en tot el que es diu. Diferent vol dir diferent. Els altres noi tenim la culpa de et sentis al·ludit.