Publicitat
Cultura · 4 de Març de 2022. 18:03h.

Soljenitsin va predir una pinça entre l'OTAN i els països de l'est

El dissident soviètic va acusar l'Aliança Atlàntica de "preparar el setge de Rússia"

Soljenitsin va predir una pinça entre l'OTAN i els països de l'est

Aleksandr Soljenitsin

L'excorresponsal de TV3 a l'antiga Unió Soviètica, Llibert Ferri, en el seu llibre "Putin trenta anys després del final de l'URSS" (Edicions de 1984) explica que l'escriptor i el Premi Nobel de Literatura Aleksandr Soljenitsin (1918-2008) va predir en una entrevista a Moskovski Novosti la pinça entre l'OTAN i els països de l'est.

Ferri relata que Soljenitsin va acusar l'OTAN de "preparar el setge de Rússia per arrabassar-li la sobirania amb la complicitat dels antics satèl·lits de l'Europa central i oriental". L'exdissident, que va estar pres des del 1945 fins al 1956, després desterrat a Sibèria i a l'exili 20 anys més, veia "una pinça antirussa que va des de les repúbliques bàltique a Geòrgia, passant per Bulgària, Romania, Polònia i sobrett Ucraïna".

Aleksandr Soljenitsin, d'altra banda, va exposar que si algun dia Rússia entrés a l'OTAN "no representaria el reforçament de la civilització cristiana sinó la seva caiguda" i rebutjava que copiés la democràcia occidental perquè considerava que "està en una crisi de conseqüències imprevisibles".

Ferri confessa al llibre que "molts antifranquistes ens vam indignar" amb l'escriptor rus per una aparició al programa Estudio Abierto l'any 1976. "No podíem admetre que Soljenitsin fes propaganda anticomunista' en uns moments en què la reforma política dirigida per Manuel Fraga Iribarne calculava deixar el PCE i el PSUC fora del joc polític".

Llibert Ferri és llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i va estudiar ciències socials a l'ICESB. Entre el 1987 i el 2007 va ser enviat especial de TV3 a l'Europa central i oriental i a l'antiga Unió Soviètica. Autor de diversos llibres, és col·laborador habitual del diari Ara en temes de Rússia i de l'est d'Europa.

ferri.jpg

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#12 mariaa, BCN, 05/03/2022 - 22:30

Claaaaro, claaaaaro, pobre Putin assetjat per la Alianza atlàntica, i l’obliguen a massacrar ucraïnesos …. es que no hi ha dret tu…

#11 Patumeiro, Sant Patumet, 05/03/2022 - 18:43

La violaron porque llevaba minifalda. Venga ya, yo no digo q estaba bien aislar a Rusia. Pero q han hecho los rusos durante este tiempo? Pues ellos han querido volver a ser lo q siempre han querido ser, un Imperio. No hay mas ciego el q no quiere ver. Ya me lo direis algunos cuando intente invadir mas paises.

#10 Marcial Heredia, en el Circo me colé, 05/03/2022 - 11:26

También lo predijo el profeta Nostradamus y el chino del bar de mi barrio.

#9 pasaba por aqui, Santa Coloma de Gramenet, 05/03/2022 - 09:58

... y claro, todo ésto justifica masacrar a la población civil. E- Noticies, la embajada rusa en España. Olé tus ...

#8 Pepón, Bcn, 05/03/2022 - 08:57

Está clarísimo. La invasión de Ucrania la han forzado los "buenos". Es lo que tiene tensar tanto la cuerda, que al final se rompe.