Publicitat
Cultura · 13 de Desembre de 2022. 09:10h.

Tot sobre el nazisme

Eslava Galán, l'home que més sap sobre el III Reich

Tot sobre el nazisme

L'escriptor Juan Eslava Galán (Arjona, Jaén, 1948) s'ha caracteritzat en els darrers temps per publicar obres de no ficció “per a escèptics” sobre La Reconquesta -l'últim de la sèrie-, la Revolució Russa, la II Guerra Mundial, la Primera. Tanmateix és, a més de Premi Planeta (1987), doctor en història.

La gran obra d'aquesta sèrie és “Enciclopedia Nazi contada para escépticos” (Planeta, com totes les anteriors) en què en 900 pàgines desgrana el Tercer Reich.

Al pròleg explica que es va posar fil a l'agulla durant la pandèmia perquè tenia “alguns milers de llibres per llegir i mitja dotzena per escriure”. El volum, en efecte, va ser redactat entre el febrer i el novembre del 2.000.

No endebades, l'autor s'aixeca cada dia a les cinc -per voluntat pròpia- i dedica un mínim de deu hores a treballar. A l'obra, en format diccionari, abunden les dades precises i cita sempre les fonts. A més, està profusament il·lustrada, amb mapes i editada a doble tinta.

Comença, per exemple amb l'anècdota d'aquell capità del submarí, l'U-154, que va ser afusellat el 1944 per escoltar la BBC. Va ser denunciat pel seu segon de bord.

O explica que el canceller austríac Dollfuss, que va imposar una dictadura abans que els nazis, amb prou feines feia 1,50 d'estatura. Eslava Galán, que ha publicat més de vint novel·les i 60 llibres d'assaig, no escatima tampoc gaire. A Goebbels el defineix con “escanyolit, cabut, boca de gripau i rancallós”.

En acabar de la lectura, Eslava Galán aclareix dos dubtes fonamentals: un si els alemanys sabien l'Holocaust. I l'altra és si els Aliats també en tenien coneixement. La resposta, per atroç que sembli, és que sí. / Una ressenya de Xavier Rius.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 Pere Ardevol, Riells i Viabrea, 13/12/2022 - 18:24

En serio? El hombre que más sabe en España, de la alemania de los años 30 y 40?
Y si entrevistarais al librero barcelonés represaliado, también historiador? que él da unas versiones algo diferentes, de todos estos temas? y además con los libros de esa librería clausurada judicialmente y de forma injusta, secuestrados?

#4 Pere Ardevol, Riells i Viabrea, 13/12/2022 - 18:21

Bueno, faltaría saber que hay de bulos, y qué de verdad, en esta "enciclopedia".
Y con perdón, pero la palabra "nazismo", era un insulto, un apodo que les pusieron, desde otras facciones y bandos. Ellos, a sí mismos, nunca se dijeron a si mismos de esta manera, despectiva. O sea que de por sí, esto sería una enciclopedia, del enemigo...

#3 Tabarnés puro, Barcino , 13/12/2022 - 15:45

Si cambia Alemania por Catalunyeeeee y Reich por reichpubliqueta ya tiene su próximo libro hecho sin necesidad de cambiar una coma.

#2 Onofre de Dip , Vigo , 13/12/2022 - 13:30

Recomiendo a todos la lectura de la novela “La mula”, una obra de Eslava Galán sobre él turbión suicida de nuestra Guerra civil, llena de piedad y ternura. Muy recomendable para todos esos energúmenos que no saben más que tirarse los muertos a la cara.
Hay película del libro.

#1 Onofre de Dip, Vigo , 13/12/2022 - 13:17

Creo que en cierta ocasión don Juan Eslava se definió a sí mismo como “un obrero del libro”. En su modestia, olvido decir que del tipo estajanovista.