Publicitat
Cultura · 15 de Març de 2023. 09:30h.

Tot sobre les rates

Un llibre revela que només a Espanya n'hi ha més de vint milions

Tot sobre les rates

L'autor, Iván Mourin, amb un exemplar del llibre

Tinc un dubte metafísic: quina serà l'espècie dominant del planeta quan l'home hagi desaparegut de la faç de la Terra? Sigui per un desastre natural -un altre meteorit- o per un cataclisme nuclear -la guerra d'Ucraïna es pot descontrolar.

Al cap i a la fi ha de ser l'espècimen l'ADN del qual és més proper a l'ésser humà. Per això, suposo, les rates de laboratori. I hi ha alguns factors que juguen a favor: la fertilitat, que viuen a les clavegueres i que s'alimenten de qualsevol cosa, fins i tot de plàstic. Però què passarà el dia que surtin del clavegueram?

Perquè només a Espanya es calcula que hi ha uns 20 milions de rates, segons explica Iván Mourin al seu llibre “Ratas. Secrets i misteris de les reines subterrànies” (Edicions Luciérnaga, 157 pàgines, 16,95 euros PVP)

A Iván Mourin –escriptor, guionista i criminòleg– li van les pel·lis de terror i els llibres de misteri. No endebades va ja en va escriure un sobre cases encantades (2015) i un altre sobre espiritisme digital.

A més, una de les principals característiques de les rates és el seu “alt índex de procreació”: “poden tenir de cinc a sis ventrada anuals, de sis a vint cries cada vegada, en un període de gestació de vint-i-un dies i, per això, arriben a aparellar-se fins a cinc-centes vegades en sis hores”.

"Menys de vint-i-quatre hores després de parir -afegeix-, estan llestes per a un nou aparellament" el que permet que la colònia -governada per un únic mascle- "s'ampliï".

D'altra banda és capaç de suportar temperatures de -45 ºC a 55 ºC, la seva potència de mossegada, malgrat la seva mida, “pot assolir la mitjana tona de pressió per centímetre quadrat” i, sobretot, “tenen la capacitat de portar infinitat de virus”. El més conegut –i mortal de la història– va ser la Peste Negra.

Només l'epidèmia que va afectar Londres entre el 1665 i el 1666 es calcula que “va acabar amb la vida d'uns cent mil ciutadans”. En fi, que sàpiguen que per les nostres latituds hi ha bàsicament dues espècies: la rattus norvegicus, coneguda com a rata grisa -l'origen de la qual s'atribueix a Noruega encara que no sigui veritat- i la rata negra encara que n'hi ha d'altres com la rata de Gàmbia o la rata de bambú, que es caracteritzen per la seva gran mida.

En una província xinesa van caçar un exemplar d'aquesta última que fa un metre de llarg i pesava cinc quilos. Però no tot és mala fama. En un temple de l'Índia, en canvi, les alimenten i fins i tot hi juguen.

Mourin ha escrit també novel·les -Niños Perdidos, Sociedad Tepes, Resurrección o Snuff- i col·labora o ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació, com ara Quart Mil·lenni, el Diari de Tarragona o TV3./ Una ressenya de Xavier Rius

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#14 VENTURA, BARCELONA, 16/03/2023 - 08:26

Cada día se ven mas, y eso que supongo que no se han contado, las de la Generalitat y las del Ayuntamiento de Barcelona y de otros lares Municipales y Organismos oficiales que están roendo las cimientos de las Instituciones.

#13 Martín, Villadecaballos, 15/03/2023 - 20:07

Supongo que tendrá un capítulo dedicado a los sepa-ratas y a sus cabecillas: Pusdelmón, Ciniqueras, Mas, Pujol, Rovira, ... La especie más asquerosa sobre la faz de la Tierra.

#12 Decebut, bcn (tbn), 15/03/2023 - 19:33

Les rates són un paràsit de la nostra espècie. Si nosaltres desapareixem, elles també desapareixeran o bé hauran de readaptar-se i ocupar un nou nínxol ecològic. Però no ens enganyem: depenen de nosaltres. Per això, una altra manera de fer que desapareguessin seria canviar una mica els nostres hàbits.

#11 "para guerra de pijas", bcn, 15/03/2023 - 16:27

un buen champú es lo que seguro necesitas tú votando a esta gentuza prodictaduras y que cree en políticas que han fracasado siempre donde se han aplicado

#11.1 Guerra de pijas, Pijolandia, 15/03/2023 - 17:12

Desengañese, en Barcelona no nieva en marzo.

LE KUTH
HS
Isdin
Pilexil
Pantene

#11.2 guerra de rojas, bcn, 15/03/2023 - 18:41

sabes leer? ya es más de lo que me esperaba.. te debe haber dado alergia haber ido al súper a la zona de champús..

#11.3 guerra de rojas, bcn, 15/03/2023 - 18:41

por cierto, nadie ha dicho que estemos ahora en navidad.. veo que de comprensión lectora tampoco vamos muy fina eh?

#10 caganer , BCN, 15/03/2023 - 13:51

entre los que votan al PSOE, Bildu, la Cup y podemos, ya tenemos casi 15 millones de esos 20

#10.1 Guerra de pijas, Pijolandia, 15/03/2023 - 15:54

Viendo lo que debe votar usted, le recomiendo que use un buen champú anticaspa.

#10.2 caganer , bcn, 15/03/2023 - 16:23

JJAJAJAJAJAJAJAAJAJAJAJAJJAAJA JJAJAJAAJA!!Viendo lo que vota usted le recomiendo que se acostumbre a comer aire y a pasar frío en navidad