Publicitat
Cultura · 24 de Novembre de 2016. 10:20h.

"Trump ha guanyat per la por de la majoria blanca"

Ramon Rovira, autor de "Gracias, Estados Unidos": "La classe mitjana està molt cansada"

"Trump ha guanyat per la por de la majoria blanca"

Trump, després de guanyar les eleccions

Ramon Rovira es va passar més de cinc anys com a corresponsal de TV3 a Washington entre 1996-2001. Ningú millor que ell per explicar perquè Donald Trump va guanyar Hilary Clinton malgrat les enquestes i amb gairebé tots els mitjans en contra. Excap d'informatius també de la cadena catalana, ara és director de comunicació del Banc Sabadell. Abans havia estat a El Punt, Catalunya Ràdio i TVE. El seu ull clínic l'acompanya des de llavors.

ramonrovira.jpg

 

- La primera pregunta és obligada: Per què va guanyar Trump?

En realitat crec que ningú ho sap amb certesa però hi ha alguns indicis. Una part de la societat nord americana, la classe mitjana està molt cansada i dolguda després de la crisi i ha volgut castigar una casta política a la que culpa de la seva situació. Hillary Clinton era l'objectiu perfecte després de trenta anys de vida política i d'haver tocat tots els pals de l'administració. També hi ha un efecte por per part de la majoria blanca que tot i ser el 40 per cent de la població, observa com poc a poc les minories ocupen un espai que fins ara consideraven privatiu. La seva reacció ha estat actuar precisament com ho fan les minories tradicionalment. I finalment, per a molts nord americans, malgrat tot Donald Trump és un triomfador, l'empresari milionari que promet llei i ordre. Des d'aquest punt de vista Hillary era una perdedora, fa anys no va aconseguir ni la nominació davant un desconegut com Obama i representava més del mateix.

 - Vostè és proamericà?

Amb matisos però si. Crec en els Estats Units com a líder en la defensa de les llibertats i la democràcia malgrat els molts clars i obscurs que descric en el llibre. Però sobretot per exclusió. Si les alternatives són la Xina i Rússia, per raons òbvies no encaixen en els paràmetres que han forjat el món occidental. I Europa que reuneix tots els requisits però que si bé és un gegant econòmic, és un nan en matèria política i militar. L'única opció de moment crec que segueixen sent els Estats Units ... malgrat tot.

 - Ser proamericà a Catalunya està mal vist

 És possible però això es cura viatjant i llegint.

 - A què atribueix l'antiamericanisme a Espanya? A les bases? El passeig d'Eisenhower amb Franco per la Castellana? Al referèndum de l'OTAN?

Crec que hi ha moltes raons. La presència de les bases, el paper dels Estats Units donant suport al franquisme, fins i tot que molts ens formem en l'idioma francès i hem après l'anglès molt més tard. Però sobretot és un problema de desconeixement. Qui viatja als Estats Units difícilment torna indiferent. És un país immens d'una enorme bellesa i els estereotips que ens venen els mitjans o Hollywood només responen a una part de la realitat. Ni tothom va amb pistoles pel carrer ni són tan primaris com de vegades els pinten.

 - Tsipras acaba de rebre a Obama amb tota mena de luxes. Fins i tot li ha tancat l'Acròpolis per a ell només i és d'esquerres

Tsipras és d'esquerres però sap molt bé que el millor aliat que pot tenir Europa i per tant Grècia, són els Estats Units. Potser no calia que tanqués l'Acropolis perquè ha de ser molt trist passejar acompanyat només amb una guia. Grècia i Atenes especialment, només es gaudeixen de veritat en contacte amb els grecs.

 - En el fons Trump té raó quan diu que els Estats Units paguen més del compte a l'OTAN?.  El passat 17 de novembre llegia a La Vanguardia que la majoria de països europeus estan per sota del 2% del PIB en despeses de Defensa que recomana la pròpia OTAN. Espanya només arriba al 0,91%

És una veritat matemàtica. Els Estats Units destinen més del 3 per cent del seu PIB a defensa mentre que la majoria dels països europeus no arriben al 2 que recomana l'OTAN. El cas espanyol és especialment sagnant perquè són Bèlgica i Luxemburg que ocupen la cua amb poc menys de l'1 per cent. Els costos de la defensa europea si Trump compleix les seves amenaces, superaran els 90.000 milions de dòlars l'any. Això suposaria més retallades en els pressupostos i ja sabem que qui més pateix solen ser els capítols socials. Però en un moment tan crític com l'actual amb Vladimir Putin reverdint els llorers de l'imperialisme rus, hi ha poques alternatives.

 - El cas de l'Iraq i l'Afganistan va ser, sens dubte, un gran error

En el cas de l'Iraq sens dubte perquè les dades dels serveis secrets eren erronis. Tot i ser un dictador i un criminal, Saddam Hussein no tenia armes de destrucció massiva i George W. Bush es va ficar en un vesper que anys després va derivar en la creació de l'exèrcit Islàmic. Afganistan és una altra cosa perquè els talibans que governaven el país eren còmplices d'Al-Qaida i de Bin Laden, fet i fet autors de l'atac contra les Torres Bessones i el Pentàgon de Washington l'11-S. I la resposta militar nord americana estava més que cantada.

 - A la història els buits de poder es paguen

Segur, i la prova és el naixement de l'estat Islàmic fruit del buit de poder que es va generar a l'Iraq després de la caiguda de Saddam.

 - Per què Bush fill va envair l'Iraq? Per emular el seu pare que no va passar de la frontera?

Bush fill estava obsessionat perquè creia que Saddam havia intentat assassinar al seu pare quan era president. Potser això va pesar en el moment d'intervenir amb la coalició de les Açores i tot i que no tenia suficients elements que recolzessin una decisió així. Els seus assessors falcons en estat pur, el van aconsellar malament i el van impulsar a la batalla.

 - Bé, suposo que vostè ha vingut a parlar del seu llibre. Jo també: Als Estats Units la gran majoria de botigues funcionen "24 hores tots els dies de l'any". Ho diu vostè a la pàgina 12. Aquí encara estem amb la Llei d'Horaris Comercials. No sé si l'espanyola o la catalana perquè, a més, es contradiuen. No anem bé, veritat?

Són dos móns diferents. És molt còmode per al client tenir qualsevol botiga 24 hores oberta, però els catalans no som americans ni consumim al seu ritme. Crec que cal actuar amb sentit comú i sempre en benefici del client que és al final qui paga.

 - Quan diuen que "algunes minories han obligat a revisar la política de 'free devolution' per evitar el frau" a què minories es refereix? No em sigui vostè políticament correcte. Per situar el lector: la política del 'free devolution' dels grans magatzems seria allò de "si no li agrada li tornem els diners".

 El 'free devolution' és una idea magnífica que aquí també s'aplica encara amb més limitacions. És cert que algunes marques s'estan replantejant posar-li límits perquè com sempre hi ha aprofitats. I si la política del sí no li agrada li tornem els diners s'aplica a peu de la lletra perquè qui no ho fa es queda sense clientela. El client és l'amo i això a vegades aquí ens costa una mica d'entendre.

 - No sabia que el fundador de Victoria 's Secret, la marca de roba interior, va acabar els seus dies llançant-se per Golden Gate. Va morir, és clar.

De fet va crear la línia de roba interior femenina que més tard derivaria en Victoria Secret. Era un home molt tímid i no va assumir bé el volum global que havia pres el seu projecte.

 - Amb el cas Watergate "va començar tot"?

No, crec que amb el cas Watergate es van assentar uns principis del periodisme modern que han estat vàlids fins ara. Resistir les pressions del poder, comprovar les dades, preguntar als afectats, contrastar amb més d'una font ... El que no em queda clar és que en temps de tantes presses i titulars radicals això segueixi sent el principi que regeix el periodisme i la forma de treballar dels periodistes.

 - La meva teoria personal, que vostè pot rebatir-me, és que no existeix el periodisme d'investigació: sempre hi ha algú cabrejat que ho explica tot. En el Watergate va ser un alt càrrec de l'FBI al qual no van nomenar director.

És com vostè diu. Però algú ha de ser-hi per escoltar, valorar i finalment decidir si té interès i sobretot si és cert, el que la font explica. I això és periodisme. Qualsevol afegit sobra.

 - "La capacitat d'Europa de disparar-se en el seu propi peu és infinita". La frase és seva. Per què ho diu?

Ho demostra cada dia. Europa travessa una crisi política enorme després del Brexit, un dels puntals del projecte ha decidit donar un cop de porta i anar-se'n. Socialment envelleix i cada vegada té menys recursos per mantenir uns serveis socials molt costosos i que d'aquí a poc no podrem afrontar. I tot això mentre segueixen multiplicant una burocràcia caríssima, desmanegada i escleròtica que només adquireix sentit quan vol imposar a algun dels països membres el tipus d'aspiradora que li permet utilitzar.

 - M'ha fet molta gràcia descobrir que vostè va estar una temporada fent passadissos per TV3. Em solidaritzo: jo també vaig estar defenestrat quan treballava a El Mundo.

Agraeixo la seva solidaritat però a mi no em va fer cap gràcia especialment perquè se m'havia ofert un projecte que em feia molta il·lusió i tot se'n va anar en orris. L'única cosa bona és que va durar molt poc i gràcies a aquest afer em vaig poder anar als Estats Units.

 - L'última pregunta. No respongui si no vol, però aprofito: TV3 té remei?

 Segur que sí.  TV3 és una magnífica televisió amb grans professionals al capdavant, alguns com el seu director Jaume Peral, molt amic meu. Vaig passar a TV3 els meus millors anys periodístics, vaig presentar programes, vaig poder dirigir els informatius, vaig ocupar la sub direcció i com sap, em van oferir la direcció. Per tot això estaré eternament agraït a TV3.  /Una entrevista de Xavier Rius

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#7 No ho se, Bcn, 25/11/2016 - 10:52

¿Qué es clase media?

#6 Alguns no ho han paït, Bcn, 24/11/2016 - 20:14

Deixant de banda si ens agrada aquest individu o no, sembla que per molts d'aqui , els americans hauríen de votar el que ells voldríen . És a dir: Els progressistes, antitot no admetem que els d'un altre país votin segons la seva voluntat. Collonut.

#6.1 Collonut!!!, bcn, 25/11/2016 - 10:53

A Hitler también lo votaron.

#5 pepe.----, andorra, 24/11/2016 - 15:28

yo creo q le falta la pregunta de pq no gano Sanders si era la mejor opcion para el partido democrata. Viendo a doña hilaria, yo tambien hubiera votado a trump, q parece q el sinonimo de populista es q no es de la secta del poder. Espero q trump les cierre la boca y cumpla.

#4 Karhu, bcn, 24/11/2016 - 13:50

El PP de castelldefels (manu reyes) ha robado el 121% del presupuesto del ayuntamiento de castelldefels en un unico año, en el unico mandato que se les otorgo (2013) EL 121% DEL PRESUPUESTO DEL AYUNTAMIENTO EN UN UNICO AÑO!

#4.1 pepe.----, andorra, 24/11/2016 - 15:26

Gracias por la informacion, pero has descubierto la sopa de ajo, en la gran mayoria de pueblos y ciudades de España, todos los politicos han hecho lo mismo. La noticia seria q a un politico del pp, del psoe o separata, lo metan en la carcel muchos años por eso. Pero la mala administracion, no es delito

#3 Alejandro, Barcelona, 24/11/2016 - 13:35

Felicitats Sr. Rius. Una entrevista impecable y de la que nuestra clase política, aunque se consideren los más demócratas del mundo, pueden aprender alguna lección. En cuanto a TV3 difiero pues no es una TV objetiva, sino partidista.