Publicitat
Cultura · 29 de Juliol de 2009. 11:37h.

Un artista català "suïcida" Picasso

En protesta pel "maltractament que rep la cultura a Espanya"

Un artista català "suïcida" Picasso

Picasso amb una soga al coll assegut en un banc davant de la seva casa natal a Màlaga

L'artista Marc Montijano (Vic, Barcelona, 1978), conegut pel seu característic ús de cordes en les seves pintures i escultures, treu a la llum la seva faceta més reivindicativa a través d'una sèrie d'accions artístiques urbanes sota el títol “suïcidis”. Són uns treballs "molt àcids", amb un fort component de denúncia a través dels quals pretén cridar l'atenció sobre diversos problemes socials i culturals.
 
En aquesta ocasió incideix sobre l'estat de la cultura a Espanya, a través d'una acció tan senzilla com visualment impactant: Picasso amb una soga al coll assegut en un banc davant de la seva casa natal. Representa a un Picasso "decebut amb l'evolució cultural d'aquest país, i en general pel maltractament que rep la cultura a Espanya, fins al punt que decideix lligar-se una soga al coll i treure's la vida. És una forma simbòlica de representar la desesperació i la impotència que viuen els creadors compromesos amb l'art en l'actualitat".
 
Avui dia "els artistes es mouen entre la sobreprotección total i l'oblit més miserable. Tot està politizat. Els poders públics de tots els colors, potencien i incentiven el mediocre, subvencionen de forma sectaria només als que s'acosten a la seva ombra, entorpeixen i instrumentalitzen la cultura, els plans educatius i fins i tot les llengües. Destinen grans quantitats de diners a la cultura, però només per a alimentar la roda que ells fan girar".
 
És una acció artística realitzada "amb gran respecte cap a Picasso, al que l'artista té una gran admiració". Com ha declarat Marc Montijano després de realitzar l'acció: “He triat a Picasso perquè és una icona mundial, una de les figures artístiques més importants del segle XX i un referent per a qualsevol creador”.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Marc, Badalona, 29/07/2009 - 19:33

Hem adaptat la vsió de la culura espanyola. Subvencionada i clientelista. Si sortís un altre Picasso, el tindriem fent pancartes de La Mercè i no desenvolupant art.

#2 Audal, Ripoll, 29/07/2009 - 16:50

Aquest artista té tota la raó. Llàstima que sent de Vic no sàpiga quin és el seu país. Un país, Catalunya, que, per cert, funciona culturalment també exactament com ell descriu referint-se a Espanya.

#1 M., Barcelona, 29/07/2009 - 11:59

Maltractament??? No serà per pels milions i milions d'euros en subvencions que paguem els ciutadans als 4 progre-pijos que viuen del cuentu!