Cultura · 15 d'Agost de 2017. 10:22h.

Un informe demana canviar el nom a la plaça Antonio Machado de Sabadell per "espanyolista"

També discuteix els carrers a Larra, Goya, Góngora o Calderón per "franquistes"

Un informe demana canviar el nom a la plaça Antonio Machado de Sabadell per "espanyolista"

Antonio Machado

L'Ajuntament de Sabadell, governat per ERC, CUP, ICV, Podem; ha remès a entitats de la ciutat un estudi en el qual, segons informa El Mundo, es proposa retirar el nom d'una plaça a Antonio Machado per considerar-lo "espanyolista i anticatalanista". L'estudi es va demanar per identificar les denominacions en la via pública de Sabadell vinculades al franquisme i que no s'adeqüin a la Llei de Memòria Històrica. 

Aquest document realitzat per l'historiador Josep Abad -a petició de la regidora de Cultura, la republicana Montserrat Chacón- assenyala que personatges de la cultura espanyola com Garcilaso de la Vega, Luis de Góngora, Calderón de la Barca, Larra o Francisco de Goya donin noms a carrers del municipi vallesà són "excessos" fruit d'un "model pseudocultural franquista".

L'informe considera "greu" que dos barris de Sabadell estiguin batejats amb els cognoms dels poetes José d'Espronceda i Ramón de Campoamor. Els emmarca en un "model pseudocultural franquista", igual que a Gustavo Adolfo Bécquer, Lope de Vega, Leandro Fernández de Moratín, Tirso de Molina o Joaquín Turina, també al carrer.

Al marge de científics, escriptors catalans o dones pioneres, suggereix homenatjar amb una via a alguns independentistes, com a tres militants d'Estat Català del primer terç del segle XX o Muriel Casals, presidenta d'Òmnium morta en 2016.

Al seu torn, l'estudi objecta que "abunden" referències que titlla de "mites de la historiografia espanyolista", de manera que qüestiona que hi hagi carrers a Agustina d'Aragó, Bailén, Dos de Maig, Numància o Covadonga, a conqueridors com Francisco Pizarro i mencions al passat colonial, com el Rif o Tetuan.

A més, vincula una pauta franquista que es doni "una sobrerepresentació d'muntanyes, rius, pantans i ciutats castellanes". També retreu les dedicades a verges com l'Almudena, la Macarena o la Verge de la Paloma.

89 Comentaris

Publicitat
#78 Tirant, Begur, 16/08/2017 - 12:08

Hi havia un temps que per al PP cualsevol divergència era ETA, ara pels indepes tot lo no afí a la seva ideologia es Franquista. Machado es Franquista, castellanoparlant ets Franquista, rotules el negoci en castellà ets Franquista...els pols opossats s'atreuen perillosament.

#77 Eduardo González Palomar, Manlleu, 16/08/2017 - 11:24

Para hallar la horma del zapato de alguno de estos fanatizados independentistas habría que remontarse como poco al Tribunal del Santo Oficio de la Inquisición.

#76 Eloi Martínez Micó , Barcelona , 15/08/2017 - 21:35

Machado era profundament anticatalà, pero va morir a Catalunya, està sobrevalorat

#76.1 Alejandro, Barcelona, 16/08/2017 - 12:49

¿Dónde has leído que Machado murió en Catalunya? Una mentira más para no perder esa sana costumbre . Anda,Eloi, repasa la vida de Machado que estás en las nubes. Colliure, Eloi, Colliure, ¿ Te suena de algo?

#76.2 Oriol, BCN, 16/08/2017 - 16:40

I on és Colliure, Alejandro! A la Catalunya francesa! Una mica de geografia t'aniria bé... (D'altra banda, considero que Antonio Machado és un gran poeta i li mantindria la plaça. No crec que un parell de declaracions desafortunades d'un senyor que no es va dedicar a la política tinguin tanta importancia.)

#76.4 Alejandro, Barcelona, 16/08/2017 - 23:11

#76.2

Mal que te pese, Colliure y el Rosellón, o lo que era la Catalunya Norte pertenece a Francia desde 1659 .Lo
perdimos por el tratado de los Pirineos a consecuencia de la guerra de los 30 años. Has tenido tiempo más que suficiente para asumirlo. Si la inteligencia se mide por la capacidad que se tenga para adaptarse al medio...tú mismo

#75 Galba, Palafrugell, 15/08/2017 - 21:03

Entre aquests, els de Argentona, las de copas menstruals i les comunes, els dels autobusos, els okupas pijos, las bestiesses del Rufian, les xuleries de Puigdemont... no es d'extranyar que el recolçament al independentisme puji com la escuma.

#74 Carlos Gomez, empatador a 1515, 15/08/2017 - 18:29

I si aprofitem i ja posats li fotem foc a Monsterrat i al Monestir de Poblet ?

I aixi anem entrenat per quan ens toqui fer. ho amb Iberpotash i La Caixa, amb permis del Carod-Rovira aixo si.