Publicitat
Cultura · 17 de Març de 2012. 10:06h.

Un merengue entre culers

L'excap de comunicació de Maragall assegura en un llibre que "ser culer és voler practicar la doctrina nacional esportiva"

Un merengue entre culers

Mercader, a la dreta, amb Baltasar, Marín i Ronaldinho, en una foto d'arxiu

L'excap de comunicació de Pasqual Maragall, Jordi Mercader, destapa la seva condició de seguidor del Reial Madrid al llibre Un blanc a la nació culer (Columna edicions). El periodista assenyala que "un milió de vegades" ha hagut de contestar la pregunta "com pot ser que sent català siguis del Reial Madrid?"

L'autor distingeix entre els seguidors del Barça i els culers, a qui identifica amb aquells que volen "practicar la doctrina nacional esportiva". El culerisme és definit per l'escriptor com una "desviació del barcelonisme esportiu primigeni" que ha esdevingut "en una nova religió, una sublimació de les suposades virtuts específiques d'un poble en l'activitat d'un club privat de futbol".

Mercader, com a català i seguidor del Reial Madrid, es considera un "heretge" a ulls dels culers. "Nascut a cal Sastre de Cartellà, a poques passes del castell d'en Guillem Galceran, el comte Despertaferro a qui Muntaner comparava amb Lancelot del lac, hom sap qui és, d'on ve i on va i el que tot això significa", remarca.

"No tinc cap dubte, doncs, sobre la meva identitat personal ni col·lectiva, no necessito cap plus artificial ni he de fer cap declaració complementària de catalanitat. A mi m'agrada el futbol, i la política certament també, però la política la faig allà on toca i quan toca. I en futbol sóc de l'equip que em dóna la gana", indica al text.

En aquest sentit, Mercader explica a l'assaig que "Espanya i Catalunya mantenen des de fa segles un contenciós que un dia o un altre es resoldrà. No tinc gaire dubtes que Catalunya arribarà a ser un estat; pertanyo a la família minoritària dels qui creuen que seria bo que això es produís dins el marc d'un estat federal, però no descarto de cap manera que sigui un estat estat independent".

En aquesta obra, denuncia que a vegades s'identifica el país amb l'equip de futbol i que "els catalans han de ser del Barça". Segons el "culerisme", el Barça és "l'axioma d'una nació. La nació culer", rebla.

"La convivència amb aquesta doctrina que veu en el joc del futbol practicat per onze joves professionals, rics i d'orígens diversos, el succedani de la vella confrontació política i cultural entre Catalunya i Espanya, és un fastigós exercici diari que han de practicar tot els catalans que no són estrictament culers (que són milions, afortunadament) i en especial els madridistes, lògicament".

Per a Mercader, "ser català és un fet objectivable. Ser ciutadà de Catalunya, un acte administratiu fruit de la voluntat, o la necessitat, de l'individu. Ser catalanista és una decisió ideològica. Ser barcelonista, un hobby, una afició, l'expressió del sentiment d'estimació al club, un caprici, com ho és ser seguidor de qualsevol altre entitat esportiva, també del Reial Madrid. Ser culer és voler practicar la doctrina nacional esportiva".

L'articulista considera que "el màrqueting del més que un club" ha arruïnat "les possibilitats de competir econòmicament" a entitats com "la Penya de Badalona en bàsquet, el Granollers en handbol, el mateix futbol amb el Nàstic, la Unió Esportiva Lleida o el Girona".

Mercader critica que "la culminació d'aquesta transmutació de la política en futbol professional, o a l'inrevés, va arribar en ocasió de la darrera Champions guanyada pel Barça i de la mà del mateix president de la Generalitat, Artur Mas, que va celebrar el títol tot dient: 'esforç, perserverança, imaginació; els valors del Barça són els de la història de Catalunya'".

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#12 Mescunclub, Lleida, 19/03/2012 - 16:00

Hi ha milions de castellans, andalusos o aragonesos que són del Barça. Hi a més gent del Barça a Girona, Lleida o Tarragona que no pas de l'equip de la seva ciutat. Tot això passa amb normalitat. Però que un català no sigui del Barça és un atemptat als designis del Creador.

#10 Jordi, BCN, 18/03/2012 - 12:17

I així és que s'alça, insobornable i màgic, l'estel de llibertat que a Catalunya es diu RCD Espanyol, agradi o no. Tothom s'ha rendit, menys els pericos, amb els que no podreu mai. Mai.

#9 Faithless, Barcelona, 17/03/2012 - 23:49

Totalment d'acord amb tu Jordi. Què ens has de dir als que com jo som independentistes o no i pericos.
Estic fins als pebrots de la prepotència dels culerots.

#8 Josep de Miralcamp, Miralcamp, 17/03/2012 - 19:15

En Jordi te tota la raó del món. A mi no crec que hi hagi ningú que em guanyi en estima pel meu país i en la lluita per la seva llibertat nacional nacional i no soc del Barça.
En canvi conec milers de caragirats, de franquistes encoberts i de membres d'extrema dreta espanyolista que son del Barça.

#8.1 jajajajajaaaa, barcelona, 17/03/2012 - 21:00

si votes CIu no estimes al pais son l´eina necessaria perque l´independentisme no creixi

#7 lluis, mataro, 17/03/2012 - 16:13

Aquet tio es un vividor, a part de español. Ara el tenim que aguantar a las tertulias per que tingui algun ingres? FI A LA MAMELLA MARAGALLIANA., com diuen els indignats, "no hay pan para tanto chorizo" No entenc con el grup GODO dona vidilla, estic a punt de anular la suscripcio LV

#7.1 jajajjajaaaaa, barcelona, 17/03/2012 - 20:59

LV no es espanyolista ? jajajajajjajaaaaaa