Publicitat
Cultura · 25 de Març de 2015. 13:14h.

Un periodista liberal sota el franquisme

Agustí Pons i Jordi Amat publiquen una selecció de textos de Nèstor Luján

Un periodista liberal sota el franquisme

Presentació del nou libre sobre Nèstor Luján

Els peridistes Agustí Pons i Jordi Amat acaben de publicar “La Barcelona dels Tramvies” (Meteora), un recull de textos del també periodista Nèstor Luján (1922-1995) que inclou una selecció d’articles publicats a la revista Destino (1946-1951), de necrològiques i fins i tot un dietari inèdit del 1947.

Entres les necrològiques (1950-1981) n’hi ha de personatges tan coneguts com Manuel Brunet, Joan Estelrich, Ventosa i Calvell, Vicens Vives, Josep Maria de Sagarra, Francesc Pujols, Carles Soldevila, o Ramon d’Abadal, entre d’altres.

Agustí Pons, un dels autors, va afirmar durant la presentació del llibre que es va fer aquest dimecres al Col·legi de Periodistes que “Nèstor Luján és un dels grans periodistes catalans i espanyols de la segona meitat del segle XX, però continua sent un gran desconegut”.

En la seva opinió, “va anar a contracorrent i va aconseguir sobreviure malgrat que el més fàcil es pujar-se a la gropa de la idea dominant”. “No era franquista, però tampoc militava en l’esquerra hegemònic, era de l’oposició lliberal, que no estava de moda”, va afegir.

Mentre que Jordi Amat va afimar que entra pefectament dins del “cànon del periodisme català” i que denunciava, dins dels estrets límits del franquisme, “la ineficàcia dels serveis públics i la conxorxa que hi havia entre les autoritats per col·locar-se”. “Luján mossegava”, va subratllar en al·lusió als seus articles a Destino, que eren llegits amb fruïció per les “classes mitjanes barcelonines”.

L’acte va comptar amb la presència també del catedràtic emèrit de periodisme de la Pompeu Fabra Josep Maria Casasús, el també professor Carlos Pérez de Rozas, l’editor Jordi Ferrando i el director del Born, Quim Torra.

Presentació del llibre

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Miquel, Sabadell, 05/05/2015 - 11:06

"Amicus Plato sed magis amica veritas", deien els llatins... La veritat per damunt de tot.

#1 Marcos, Barcelona, 04/05/2015 - 19:29

Ja veureu quants i quants independentistes passen a opinar per aquesta notícia. Enamorats de la cultura catalana, tots. Luján, un dels grans.