Publicitat
Cultura · 6 de Novembre de 2008. 14:52h.

Un periodista vol que Espanya es disculpi "com els alemanys amb els jueus"

Enric Vila denuncia l'"imperialisme cultural i lingüístic"

Un periodista vol que Espanya es disculpi "com els alemanys amb els jueus"

Enric Vila amb Heribert Barrera

L'escriptor Enric Vila s'ha preguntat en una nova entrada en el seu bloc "per què els morts de Paracuellos o l’assassinat de Lorca són més importants que l’intent d’extermini cultural perpetrat pel franquisme i l’intent de repoblació iniciat per Negrín als Països Catalans? Per què la néta de Companys ha d’anar a pidolar, després de 30 anys de democràcia, el perdó de l’estat espanyol? Per què la Constitució prohibeix la federació d’autonomies? Per què, en comptes de disculpar-se, com els alemanys amb els jueus, els castellans continuen insistint en el seu imperialisme cultural i lingüístic sense posar-se vermells de vergonya?"

"Ja pot parlar Mas d’un nou despertar del poble de Catalunya, ja pot parlar Puigcercós de la seva república de valors, ja poden alguns agitar la terregada catalana contra Montilla i d’altres parlar d’un sol poble, que si no afrontem el problema de fons, que és de memòria i, per tant, de marc mental, d’assumir que som un país i que Franco ha mort però la seva màxima obsessió continua viva, els castellans continuaran fent in eternum de policies d’Espanya, trepitjant flors sense ni tant sols adonar-se’n, encara en nom de la justícia i la llibertat, i nosaltres seguirem llanguint en la nostra superficialitat espantosa i les mateixes discussions de sempre, amb el discurs segrestat pel nacionalisme franquista, cada dia més puerils, més arraconats en el ghetto, més pessimistes. Més colonitzats".

En una entrada anterior, Vila expressa que "el problema d’Espanya és que cada dia hi ha més espanyols i menys castellans. Amb un castellà s’hi pot parlar, amb un espanyol és impossible. Un espanyol és un fanfarró per definició perquè Espanya és la coartada de tots els pobles vexats de la península, començant pel castellà. Els catalans som un poble derrotat però com a mínim no dissimulem. El cas dels castellans clama el cel: són un poble que ha perdut el tren de la història per pura vanitat; els castellans fa cinc segles que utilitzen Espanya per dissimular que uns reis estrangers els van sotmetre i els van convertir en el braç armat d’un Estat absurd i destructor. Castella històricament no és res, no és pertany, és un poble de soldats a sou. En el fons de l’anticatalanisme només hi ha enveja, l’enveja del venut que no pot sofrir que el veí, sent igual de desgraciat, no es vengui com ell."

Publicitat
Publicitat

47 Comentaris

Publicitat
#47 Pa amb tomáquet, Barceloan, Espanya, 07/11/2008 - 18:13

¿Habla de imperialismo cultura y lingüistico al mismo tiempo que se refiere a Paissos catalans? Que gracia...

#46 Pa amb tomáquet, Barcelona, Espanya, 07/11/2008 - 18:12

Este senil se refiere a la repoblacion de tierras valencianas con personas de Lleida, despues de al limpieza etnica de Jaume I?

#45 Martí, Vic Osona, 07/11/2008 - 15:11

Segur que hiva haver algun jueu que va trepitjar l'ull de poll a un nazi i tamé hi va haver "capos" jueus però aixó no es comparable a l'holocaust. Espanya deu disculpes a molts pobles del mon. Alemanya ho va fer.

#44 juan (que pidan perdon los padres de vila), zaragoza, 07/11/2008 - 15:06

Joan lo que dices es estrictamente cierto, pero como tambien es cierto la otra derivada, mientras cataluña fue republicana fueron los republicanos comunistas y anarquistas CATALANES los que se dedicaron a fusilar a OTROS CATALANES

#43 Ignatius, Barcelona, 07/11/2008 - 12:41

Els aplaudiments entusiastes (però sense arguments, com sempre) del partidari de la neteja ètnica que es fa dir Jaume de Gràcia no fan més que demostrar que les postures del tal Vila són d'extrema dreta i no tenen cabuda a l'Europa civilitzada.