Publicitat
Cultura · 24 de Desembre de 2010. 14:19h.

Una altra pèrdua en Cultura

L'agent literària Carme Balcells ven el seu arxiu per tres milions d'euros al Ministeri

Una altra pèrdua en Cultura

Carme Balcells va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2006

Un nou llegat artístic català, el de l'agent literària Carme Balcells, una de les més influents de la literatura iberoamericana, torna a escapolir-se de Catalunya. Balcells ha venut el seu arxiu al Ministeri de Cultura, com anteriorment ja van fer els fills del fotògraf Agustí Centelles, per tres milions d'euros.

Els documents de l'arxiu de Balcells, que inclou tota la història de l'agència que regenta des del 1954 fins a l'actualitat, estaven emmagatzemats a Barcelona i Cervera i inclouen manuscrits i documents de premis Nobel com Mario Vargas Llosa, Pablo Neruda, Gabriel García Márquez, Vicente Aleixandre i Camilo José Cela.

També hi ha treballs de diversos premis Cervantes i la correspondència d'aquests autors. A més, hi ha adquisicions que va fer la mateixa agent literària, com l'arxiu de l'escriptor nord-americà Paul Bowles.

Encara no s'ha decidit on s'ubicarà l'arxiu, però el més probable és que es quedi a Alcalá de Henares, on es vol fer un nou centre de documentació de l'Estat que vol agrupar altres arxius d'autors o editorials espanyoles. Una de les clàusules de la venda que va firmar Balcells és que l'arxiu es mantingui unificat en un sol centre.

Aquesta pèrdua se suma a la de l'Arxiu Centelles. La família del fotoperiodista va vendre al novembre del 2009 el seu arxiu al Ministeri de Cultura per 700.000 euros. LLavors, la Generalitat no va poder igualar l'oferta i les imatges van anar a parar al Centre Documental de la Memòria Històrica, a l'Arxiu de Salamanca.

Publicitat
Publicitat

23 Comentaris

Publicitat
#23 yo no es por empreñar pero diría que falla algo, bcn, 28/12/2010 - 13:06

32 años de Gene. con subvenciones al català desde la escoleta a la universidad y no hay un solo gran escritor català. Más de 56 años de Balcells sin un duro de subvención por representar a autores en castellano y ahí está la lista: Vargas Llosa, Neruda, García Márquez, Aleixandre, Cela...

#22 Balcells no es 'nacional', bcn, 28/12/2010 - 12:48

el legado de Balcells no es patrimonio català: era suyo privado,m se lo hizo ella con su dinero y amistades, repasemos nombres: Mario Vargas Llosa, Pablo Neruda, Gabriel García Márquez, Vicente Aleixandre y Camilo José Cela, ninguno català, seguro que la culpa que no sean catalanes es de España

#21 Balcells no es 'nacional', bcn, 28/12/2010 - 12:43

no hubo dinero para los Centelles ni para Balcells, pero sí hubo para subvenciones sin control para el Palau de Millet que superaron en mucho esas cifras ¿verdad cretinos? ah se siente, España os supera (una vez más)

#20 cada uno tiene lo que se paga, bcn, 28/12/2010 - 12:41

si la Gene. no pudo igualar la oferta de 700.000 euros a los Centelles, ¿cómo iba a igualar 3 millones para la Balcells? cada uno tiene lo que se merece y aquello por lo que paga si tu presupuesto para comer es de 10 euros diarios no entres en un restaurante de menú a 20 euros

#19 Balcells no es 'nacional', bcn, 28/12/2010 - 12:38

Gracias Balcells por ser quien eres y haber representado a tantos grandes autores de la lengua ESPAÑOLA. Gracias Balcells por no ser 'nacional'