Publicitat
Cultura · 16 d'Octubre de 2018. 11:16h.

Una dotzena d'editorials catalanes depenen de Planeta

El grup dóna feina a 2.500 treballadors només a Catalunya

Una dotzena d'editorials catalanes depenen de Planeta

El ministre de Cultura, José Guirao, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president del Grup Planeta, José Creuheras, van presidir el sopar literària (Foto: Arduino Vannucchi)

El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, van plantar el grup Planeta en la cerimònia d'entrega dels premis literaris al Palau de Congressos de Barcelona malgrat que aquest grup multimèdia dóna feina a 2.500 treballadors a Catalunya i és màxim accionista d'una dotzena d'editorials catalanes.

El grup Planeta, que va traslladar el seu domicili social a Madrid després de la declaració d'independència, és el principal conglomerat editorial hispanoamericà, amb una facturació de 3.300 milions d'euros anuals dels quals 1.815 corresponen a les divisions de llibres. Representa entorn d'un 18% del total del mercat.

Si la seva producció passés del registre d'editors barcelonins al dels madrilenys, la facturació d'aquests superaria el 60% del total espanyol, mentre que la dels catalans baixaria entorn del 30%. Però de moment Planeta tan sols trasllada la seu social del grup, però les editorials i els 2.500 treballadors continuen a Barcelona.

El grup Planeta té 47 editorials i, des de mitjans del 2013, és accionista majoritari -controla el 80% de les accions- de Grup 62, que inclou segells com Proa, Columna, Pòrtic, Empúries, Estrella Polar, Edicions 62 i Labutxaca. També té un 20% de la Gran Enciclopèdia Catalana.

La plantada del Govern va arribar després que el president del grup José Creuheras va descartar per ara retornar la seu social de l'empresa a Catalunya perquè els seus dirigents consideren que "les condicions no han canviat" i va explicar que es manté "ferma" la decisió presa l'octubre passat per "seguretat jurídica". Així mateix, va afegir que fins que "la situació no canviï" no es podrà estudiar la decisió.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 Cris, Barcelona , 16/10/2018 - 19:38

A muchos altos cargos ya les han dicho que vayan preparando maletas. Una conocida independentista se va para Madrid. Jijiji la pela es la pela. Ya no es tan independentista

#7 sid, bcn, 16/10/2018 - 16:41

Planeta ha dedicat molts diners a fer feliços als nacionalistes, potser si s'haguès comportat amb més seny ara no tindrien tant de poder els politics catalans q els volen fora de Catalunya.
Conec una empresa q treballa per Planeta q ja està pensant que fer si Planeta marxa, atur o emigració per als treballadors.

#6 M, Sabadell, 16/10/2018 - 13:14

A las personas que no cumplen con sus obligaciones, incluidos los políticos fanáticos, deberían ser cesados de sus cargos y sustituidos por otros que cumplieran con las funciones que les corresponden.
Y si no saben cumplir con su trabajo que lo reconozcan y renuncien.
En cualquier empresa durarían poquísimo tiempo.

#5 Telamarinera , VNG, 16/10/2018 - 13:10

Pues, yo veo lógica la actuación de Govern de Cat. Va en línea a su politica cultural.
Lo q no comprendo es q le voten 2,1millones de catalanes.
¿No les importa 2.500 catalanes?... si nos ven que existen 2,2 millones!!!

#4 Capit@n España, The broquil is over, 16/10/2018 - 12:56

La Generalitat hace tiempo que ya está en otro planeta..