Publicitat
Cultura · 2 d'Agost de 2015. 18:42h.

Una llibreria que no tanca

Relleu generacional a La Ploma del barri de la Sagrada Família

Una llibreria que no tanca

Una imatge d'Ester Riera i Ramon Inglada

Ester Riera i Miró, propietària de la llibreria La Ploma, del carrer de Sicília 332, al barri de la Sagrada Família de Barcelona, es jubila a primers d’agost d’enguany, malgrat això La Ploma no tanca, continuarà al timó de la nau en Ramon Inglada Juncosa que ha col·laborat estretament amb l’Ester des de fa tres anys.

La Ploma és una llibreria de barri estretament vinculada al seu entorn que va ser fundada el 13 d’abril de 1987 i ha aconseguit sobreviure a la irrupció de les grans superfícies, el descens dels índexs de lectura i la venda per internet.

Des de 1991 va incorporar al seu fons una especialitat única a l’estat espanyol: els llibres sobre l’Àfrica Negra en tots els aspectes, narrativa d’autors africans, història, antropologia, assaig, viatges, entre d'altres.

Aquesta tasca divulgativa ha estat reconeguda en diverses ocasions: el 25 de maig de 2011 el col·lectiu d’associacions africanes de Catalunya atorgà a La Ploma el Premi Àfrica 2011 en reconeixement a la seva tasca divulgativa.

Hi ha d’altres llibreries però, que no han sobreviscut a la baixada de vendes. Fa tres mesos, la crisi del llibre i la pressió immobiliària feia tancar les portes a Happy Books/La Formiga d’Or, la segona llibreria més antiga de la ciutat de Barcelona i amb més de 130 anys d’història.

Durant el 2014 va ser el torn per Proa Espais, propietat de la Fundació Enciclopèdia Catalana, i Excellence, especialitzat en llibres d’empresa i autoajuda.

La mítica llibreria Canuda tampoc se’n va lliurar. Canuda va haver de tancar per no poder fer front a l'augment del lloguer per la Llei d'Arrendaments Urbans i la llibreria Catalònia, amb més de 88 anys d’història, també va plegar per la davallada de vendes l’any 2013. 

Per altra banda, la llibreria Ona, creada per un dels fundadors de Convergència durant el franquisme i ubicada a l’històric establiment de la Gran Via de Barcelona, va ésser una de les primeres perjudicades d’aquesta crisi que va abaixar persianes el setembre de 2010.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 MATILDE , Barcelona, 05/08/2015 - 23:47

Us heu deixat LES PUNXES, el local de la qual roman tancada, des que van haver de deixar la llibreria....