Publicitat
Cultura · 26 de Maig de 2022. 21:30h.

Valentí Puig proposa 50% per a cada llengua

"I li ho diu algú que ha escrit la major part de la seva obra en català"

Valentí Puig proposa 50% per a cada llengua

El periodista i escriptor Valentí Puig (Palma, 1949) ha defensat en la tercera entrevista al canal de Youtube de Xavier Rius que el català i el castellà "haurien de ser vehiculars al 50%" perquè "és la realitat que estem vivint".Puig ha assenyalat que la resposta a la sentència del 25% de castellà que han pactat PSC, ERC, Junts i comuns pot ser que "sigui pura i simplement una manera d'intentar obeir i no obeir la sentència amb una verborrea flagrant" o que sigui "una manera d'assumir la sentència i que implicaria una certa rectificació reconeixent l'ús del castellà en la societat catalana".

No obstant això, creu que "cal agafar aquest toro per les banyes d'una vegada i reconèixer la realitat bilingüe que estem vivint tots els dies" i, en aquest sentit, ha afegit que "el millor és oblidar-se de la immersió i crear unes condicions per a un sistema educatiu que assumeixi la realitat de la societat amb les dues llengües vehiculessis al 50%". "I li ho diu algú que ha escrit la major part de la seva obra en català", ha reblat.

Valentí Puig ha lamentat que "la immersió ha creat rebuig al català en diverses generacions" i també ha valorat el paper dels socialistes en la negociació: "sotmetre's a aquesta distorsió del llenguatge d'aquest projecte és assumir la semàntica de l'independentisme".

Finalment, ha dit que el PSC "em té desconcertat" i ha assenyalat que Salvador Illa "em mereix molta credibilitat, és més Tarradellista que res, però li condiciona la seva dependència del destí de Sánchez". "És una llàstima", ha conclòs.

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#9 Cau Tv3% , Queralbs, 29/05/2022 - 16:51

50% es lo aconsejable.

#7 Fake, Barcelona, 27/05/2022 - 12:31

Todo es mentira nacionalista española. Por cada niño que me traigas escolarizado en Cataluña que hable mal el castellano yo te traeré tres que hablan fatal el catalán. Basta de mentiras intoxicadoras.

#7.1 Tabarnés puro, Barcino, 27/05/2022 - 13:19

¿Y? También hay muchos catalanes que saben esquiar mejor que bailar sardanas. ¿Prohibimos el esquí y les obligamos a tomar clases de sardana? Al final las lenguas son instrumentos y cada uno usa y elige el que le es más útil. Basta de imposiciones lazis. Las lenguas son de los hablantes, no los hablantes de las lenguas.

#7.2 Soloesmiopinion, Tabarnia, 27/05/2022 - 15:20

Y yo, por cada uno de los tuyos te traeré cinco que hablan fatal los dos (ya no te digo escribir). Todo un éxito del sistema educativo procesista.

#7.3 Protágoras, bcn. España, 30/05/2022 - 09:40

Ni los niños no son cosas al servicio de las lengua, ni la "discriminación" se puede justificar con los "resultados"

En Finlandia, uno de los países mas democráticos del mundo, en las zonas con fineses y suecohablantes cada comunidad escolariza en su lengua.

#6 Bernat Capell, Barcelona, 27/05/2022 - 11:07

Doooncs... i després de 30 anys, potser té raó aquest home. Deu ser del pocs que, a dia d'avui, té la capacitat de pensar raonablement. I els ho diu -amb humilitat- un servidor, que no té obra en català, però per noms i cognoms deu ser gairebé insuperable. Bernat, Capell Oller. Salutacions mister Puig, salutacions mister Rius.

#5 Pere que tomba, BCN, 27/05/2022 - 10:52

Fora de l'escola no estem al 50%. Només cal mirar els cinemes, kiosks, plataformes digitals... és mentida. És més 90% castellà, 10% català i opcional. No és just el que diu.

#5.1 Soloesmiopinion, Tabarnia, 27/05/2022 - 15:23

Lo mismo le pasa a los finlandeses, por poner un ejemplo, y no se pasan el día llorando. Ellos simplemente aprovechan la oportunidad y se forman tanto en finés como en inglés. Aquí encima tenemos la ventaja de tener otro idioma propio que hablan cerca de 500 millones de personas, pero hay palurdos que no lo ven.

#4 Marcial Heredia, en tierra de cuñaos, 27/05/2022 - 08:49

Cada vez que alguien dice veinticinco por ciento muere un gatito. Si dice cincuenta por ciento mueren dos.