Cultura · 22 de Setembre de 2013. 12:20h.

Vargas Llosa crida a "combatre els nacionalismes"

El Nobel de Literatura creu que a Catalunya "només una minoria votaria per la secessió"

Vargas Llosa crida a "combatre els nacionalismes"

Vargas Llosa

El Nobel de literatura Mario Vargas Llosa ha cridat a "combatre els nacionalismes sense complexos i en nom de la llibertat". En l'article 'El dret a decidir' publicat a El País adverteix que "si continuen creixent com ho han fet en els últims anys, destruiran un cop més en la seva història el futur d'Espanya i la tornaran al subdesenvolupament i l'obscurantisme".

L'escriptor exposa que "una part de la nació no pot decidir segregar d'aquesta en contra de la resta dels espanyols. És a dir, el dret a decidir si Catalunya se separa d'Espanya només pot exercir-lo qui és dipositària de la sobirania nacional: la totalitat de la ciutadania espanyola".

El text fa referència a l'article que Javier Cercas va escriure a El País Semanal el passat 15 de setembre i considera que si se celebressin unes eleccions plebiscitàries a Catalunya "el famós seny català prevaldria i només una minoria votaria per la secessió".

El Nobel també creu que la independència de Catalunya seria "una catàstrofe" per a "Espanya i sobretot per a la pròpia Catalunya" i demana que "es mobilitzin intel·lectual i políticament per fer front a les inexactituds, fantasies, mites, mentides i demagògies que sostenen les tesis independentistes".

"El nacionalisme -continua- no és una doctrina política sinó una ideologia i està més a prop de l'acte de fe en què es fonamenten les religions que de la racionalitat que és l'essència dels debats de la cultura democràtica".

Finalment, Vargas Llosa afegeix que "això explica que el president Artur Mas pugui comparar la seva campanya sobiranista amb la lluita pels drets civils de Martin Luther King als Estats Units sense que els seus partidaris se li riguin a la cara. O que la televisió catalana exhibeixi a les seves pantalles a uns nens adoctrinats proclamant, en estat de trànsit, que a la llarga 'Espanya serà derrotada', sense que una opinió pública s'indigni davant semblant manipulació".

Publicitat
Publicitat

105 Comentaris

Publicitat
#93 ramon, barcelona-c, 24/09/2013 - 01:06

Sempre que no siguin nacionalismes d'estat dominador i esclavitzador . Aquest home,Vargas, devant del qual els queia la baba tots aquells pobres progres i provincians dels 70.Aquells progres que varen ser i alguns encara son un poderós entrebanc per Catalunya. Da voltes som tant tontets ..........

#92 Florenci Salesas, Sitges, 24/09/2013 - 00:27

Ha deixat molt clar més d'un cop el que en pensa de les llengües indígenes d'Amèrica: "la modernización es sólo posible con el sacrificio de las culturas indias" No em mereix cap consideració un exterminista que pensa així de les seva cultura autòctona. Exerceix d'imperialista desacomplexat i punt.

#91 "més a prop de l'acte de fe", bcn, 23/09/2013 - 19:16

"El nacionalisme -continua- no és una doctrina política sinó una ideologia i està més a prop de l'acte de fe en què es fonamenten les religions que de la racionalitat que és l'essència dels debats de la cultura democràtica".

#90 supe, Barcelona, 23/09/2013 - 18:02

Si el seu comentari fos a favor , dirien : " Que se preocupe de sus asuntos este peruano " o quelcom de semblant

#89 Hèctor, Barcelona, 23/09/2013 - 17:06

Com pot ser? Aquesta afirmació va en contra del que és ell!!!