Publicitat
Cultura · 27 de Gener de 2011. 15:32h.

"Vargas Llosa es mereixia el Nobel des de fa dècades"

Màrius Serra també li hauria donat el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes a Josep Pla

El periodista i escriptor, Màrius Serra, que acaba de publicar el llibre 'Orgia verbal. Converses amb Màrius Serra' (Edicions Dau), ha assegurat que "li hauria donat el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes a Josep Pla". "Va ser víctima -en no rebre el premi- d'aquesta barreja que s'acostuma a fer entre cultura i política. Va ser víctima del seu context i del seu temps", ha afegit.

En una entrevista a 'La cadira elèctrica' d'e-notícies, creu que Mario Vargas Llosa es mereix el Premi Nobel de Literatura que ha rebut, però considera que la seva última novel·la 'El sueño del Celta' "m'ha fallat una mica. Està massa gestada per la documentació i fa que estigui més aprop del reportatge-biografia i això fa que no acabi d'agafar la volada de les novel·les". Però també ha volgut deixar clar que "un percentatge elevadíssim de la seva obra és de primer nivell".

Preguntat per si com a conseller de Cultura hauria convidat Enrique Vila-Matas a la Fira de Frankfurt, Serra ha apuntat que "jo mai no seria conseller de Cultura de cap país, tampoc del meu, que és Catalunya" i ha afegit que "en segon lloc les literatures no són nacionals, són basades en llengua. Tot el que sigui superposar un marc que no tingui a veure amb la llengua a mi em sembla artificial. En aquest sentit, jo crec que Vila-Matas s'inscriu en la tradició de la llengua castellana. Per a mi Vila-Matas sí que és cultura catalana però no és literatura catalana".

Sobre el nou conseller de Cultura, l'escriptor s'ha mostrat satisfet del nomenament de Ferran Mascarell. "No tinc cap dubte que és una bona tria", ha dit. Segons ell, "no va tenir prou temps per desenvolupar l'espectativa que havia generat en la seva anterior etapa. Jo crec que és l'home de la cultura en aquest Govern".

En aquest sentit, ha explicat que "és una persona que forma part del món que ara dirigeix. Només això ja el fa diferent d'alguns antics cosnellers. I, en tot cas, crec que manté una línia molt semblant a la del Tresserras. Crec que la continuïtat vindrà marcada més per elements exteriors, sobretots presupostaris, que no pas pel tarannà".

Màrius Serra
Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#14 psocrates, ripoll, 28/01/2011 - 23:49

Avui triunfa el feixisme nazionalista. Això es com mereix l'exit aquest feixista a ultranza.
Vargas Llosa: un individu per oblidar.

#13 para oriol, Vielha, 28/01/2011 - 09:53

Que argumentos mas cansinos y falaces expresas. Antiguo, que eres un antiguo.

#12 Oriol, Montreux, 28/01/2011 - 08:20

El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes no podrà mai ésser donat a gent que hagin traït la pròpia Pàtria i hagin treballat amb l'Enemic causant milers de morts entre els nostres compatriotes. Això és el que provocà la cèl.lula espia de Marsella de la qual formava part en Pla.

#11 Oriol Moragues, Montreux, 28/01/2011 - 08:18

Aquesta setmana el gran escriptor francès Céline ha estat tret d'una "celebració" per ordre del Ministre de Cultura. En Céline fou un repugnant antisemita i col.laborador dels Alemnys.i els seus pamflets encara estan prohibits. En Pla fou espia de Franco i causà la mort de milers de Catalans.

#10 Gerard, Barna, 28/01/2011 - 06:36

Doncs jo li hagués donat el Nobel a Pla i i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (seguint la lògica espanyola) a Vargas Llosa, que encara hauríem rigut més.