Publicitat
Cultura · 7 d'Octubre de 2010. 16:53h.

Vargas Llosa guanya el Nobel

L'escriptor peruà va dir que "el castellà és una llengua discriminada i limitada a Catalunya"

Vargas Llosa guanya el Nobel

Mario Vargas Llosa, en una foto d'arxiu

Mario Vargas Llosa ha estat distingit amb el Premi Nobel de Literatura, vint anys després de l'obtingut pel darrer escriptor en castellà, el mexicà Octavio Paz. Vargas Llosa va signar fa dos anys el Manifiesto por la lengua común. També va assegurar que el castellà "és una llengua discriminada i limitada a Catalunya". "S'ha de respectar el principi constitucional perquè els pares puguin educar-hi els fills. Això ho dic des de la solidaritat i el carinyo que sento per Catalunya i, concretament, per Barcelona, ciutat a qui dec gran part del que sóc", va afegir.

Vargas Llosas va guanyar el 1996 el Príncep d'Astúries de les Lletres, compartit, això sí, amb Rafael Lapesa. Dos anys abans, havia obtingut el Cervantes. I al 1993, el Planeta per l'obra Lituma en los Andes.

Nascut el 28 de març de 1936, l'escriptor sud-americà va escriure al 1963 La ciudad y los perros. Aquest llibre va provocar el rebuig de la cúpula militar del seu país i Vargas Llosa va ser titllat de "comunista".

La tía Julia y el escribidor, de 1977, està inspirada en el seu matrimoni amb la seva tieta Julia, deu anys més gran que ell, i de la qual es va separar al 1964. Urquidi va contraatacar amb el llibre Lo que Varguitas no dijo, de l'any 1983.

Vargas Llosa ha barrejat la seva activitat literària amb el periodisme. Ha estat corresponsal de l'agència France Press i després de la ràdio televisió francesa. Va ser el primer sud-americà en entrar a la Reial Acadèmia de la Llengua (RAE).

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#21 Xus, Tarragona, 13/10/2010 - 09:47

si tant de "carinyo" sent per Barcelona no hauria d'ofendre els catalans dient mentides. A Catalunya el castellà no en té cap de problema (només cal aturar-se en un quiosc o veure la cartellera), en canvi el català sí que en té. No hauria de dir rucades.

#20 fotut ximple, bcn, 10/10/2010 - 18:28

i aquests individuo que en sap d'això? què no viu a sudamèrica? i per què parla del que no sap?

#19 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 09/10/2010 - 21:20

Es mereix el nobel perquè és un excel·lent escriptor. Ha de sentir gratitut per Catalunya, perquè aquí és on se'l va promocionar quan no el coneixia ningú. La percepció que tingui sobre la realitat lingüística a Catalunya me la porta fluixa. No sap de què parla.

#18 José Miguel, El Prat de Llobregat, 08/10/2010 - 12:19

El problema no es q el castellano esté discriminado.Lo q puede hacer el gobierno autonómico son cosquillas para el castellano.El problema es una élite política maquinando políticas para cambiarle la lengua a una gente que tiene el castellano por lengua propia

#17 Joel, BCN, 08/10/2010 - 10:03

Aquest del Llosa és un altre amb ganes de tocar els collonets. Ves per Barcelona i parla "només" en castellà, no tindràs CAP problema. Fes el mateix en català i veuràs. Ja n'estem fins els deixonses de mentides com aquestes després que em de defensar CONSTANTMENT lo nostre.