Publicitat
Cultura · 24 de Febrer de 2011. 21:11h.

Virtèlia al poder

Un llibre repassa el pas de Pujol, Maragall, Millet o Martí Anglada per aquesta escola

Virtèlia al poder

Fitxa de Jordi Pujol de Virtèlia (Imagen: 'Generación Virtèlia')

Virtèlia és un nom comú per a gran part dels líders catalans, polítics o no, del segle XX. Molts d'ells, com l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, exdiputats i exconsellers, com Miquel Roca o Ernest Maragall o d'altres personalitats destacades com el periodista Martí Anglada o l'arquitecte Ricardo Bofill van cursar els seus estudis en el que va ser un dels centres docents de referència després de la Guerra Civil, Virtèlia, una escola catòlica i catalanista.

A més de tots els citats, Lluís Bassat, Josep Maria Trias de Bes, l'exdirector general de la UNesco, Federico Mayor Zaragoza, o l'expresident del Palau de la Música, i imputat pel cas Palau, Fèlix Millet, també van cursar els seus estudis en aquest centre. Jordi Pujol, expresident de la Generalitat, no va ser alumne de l'escola però hi va estar vinculat mitjançant la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Virtèlia.

Tots ells, i molts d'altres personatges rellevants catalans dels darrers anys són citats al llibre d'Anna Roig, Generació Virtèlia (l'arquer), on es parla sobre l'origen, la xarxa de relacions i el passat comú dels qui després de la Guerra Civil es van moure al voltant de dues institucions que porten per nom Virtèlia. Tant les escoles Virtèlia com la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Virtèlia.

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#8 rai, barcelona, 17/03/2011 - 23:43

Vaig fer tot els meus estudis a Virtelia i tambe vaig anar a la Cofradia, com els meus germans. No treballo a l´administracio , ni soc de Ciu i no formo part de cap "colleta" i soc agnostic pero us puc ben assegurar que estic molt satisfet de l´educacio i formacio que vaig rebre.

#7 maite diaz, barcelona, 25/02/2011 - 13:59

sagas, famílies. Sempre el mateix. Tots són amics i ells controlen l'ascensor social. Només et deixen arribar fins al 3r. pis... Porto anys a l'Administració i ho veig cada dia.
Nacionalistes? més aviat naciopelistes...

#6 Tomeu, Barcelona, 25/02/2011 - 12:18

El 1977 a Virtèlia encara s'impartia Formación del Espíritu Nacional!. La covardia típica de la burgesia catalana: Bandereta catalana però el sistema establert que no trontolli.

#6.1 Roger, Barcelona, 03/03/2016 - 14:24

Si es clar, era obligatoria pel régim i ademés la donava un "profesor" de la falange o similar. Però totes les materies es feien en català excepta idomes, i la famosa FEN que menciones.

#5 ER, barcelona, 25/02/2011 - 10:44

sí, Potser catalanista al 47. però al 75 foto de Franco a totes les aules; nens i nenes separats...Mentres, altres escoles ja no feien la pilota al règim!

Vaig ser alumna de Virtèlia durant 13 anys de la meva vida. Catalanistes? Sí, avui, molts de CiU, però llavors...

#4 Xavier, BCN, 25/02/2011 - 09:41

A veure, QuimX: Virtelia, com a escola normal, fa anys que no existeix. Segueix com a escola musical dins del CIC, pero els antics alumnes no podem afegir punts als nostres fills degut a aquest motiu.
I, si, en catala i d'amagat desde el 47. Repressalies les que vulgueu. Valentia molta.